Μοσκοβισί: Συμφωνώ με τον Γιούνκερ, το Grexit δεν είναι επιλογή

«Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ εξήγησε πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ευρωζώνη δεν είναι μια ζώνη σταθερών ισοτιμιών, είναι ένα ενιαίο νόμισμα και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη, συνέχισε ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη θα ακολουθούσε το ερώτημα “ποιος είναι ο επόμενος” και θα χανόταν η ισχύς της.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει από το επόμενο Eurogroup μια απόφαση που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της ρευστότητας της Ελλάδας, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε πως ελπίζει ότι σε μία εβδομάδα, η Ελλάδα θα έχει καταγράψει ισχυρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως «αυτό θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για το Eurogroup και τους εταίρους της».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στον εποπτικό της βραχίονα, για να αποφύγει την ενασχόληση των αξιωματούχων της, που είναι υπεύθυνοι για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, με λεπτομέρειες χαμηλού επιπέδου, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ΕΚΤ ανέλαβε την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι αξιωματούχοι της διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί η διάταξη, με την οποία κάθε απόφαση θα πρέπει να περνά από το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιό της, σημείωσαν οι πηγές. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας των τραπεζών (Single Supervisory Mechanism, SSM), που αποτελεί τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, θεωρεί ότι θα παίρνει περίπου 6.000 αποφάσεις τον χρόνο – για θέματα που αφορούν τα σχέδια για την αύξηση κεφαλαίων και την έγκριση των διοικήσεων των τραπεζών σε 19 χώρες -, οι οποίες πρέπει να περνούν όλες από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μία επιλογή που εξετάζεται είναι οι «αποφάσεις ομπρέλα», οι οποίες μπορεί να καλύπτουν πολλές περιπτώσεις. Οι αξιωματούχοι μπορεί να κάνουν τις προσαρμογές, μετά τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση των διαδικασιών στο τέλος του έτους. Υπό την ηγεσία της Ντανιέλ Νουί, ο SSM επιδιώκει δυναμικά τον σκοπό του, έχοντας ελέγξει πέρυσι αναλυτικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε μία πρωτοφανή αξιολόγηση, και πιέζοντας τις τράπεζες για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων.

Παρά ταύτα, οι αρμοδιότητες του Μηχανισμού περιορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ, που προβλέπει ότι τα όργανα για τη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εκτελεστικό Συμβούλιό της. Οι νομικοί εξετάζουν πώς μπορούν να προσαρμοσθούν οι κανόνες για να εναρμονίζονται με την υφιστάμενη νομοθεσία, δήλωσαν οι πηγές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σέλινγκ: Η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στις θέσεις μας 

Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ