• Σαπέν - Βαρουφάκης: Μονόδρομος η συμφωνία - ΦΩΤΟ

  1:50 μμ, Τρίτη 05 Μάι 2015 1:50 μμ, Τρίτη 05 Μάι 2015

  «Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την έκτακτη σημερινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη.

  Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κράτησε μιάμισυ ώρα και την οποίαν ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «ευχάριστη και χρήσιμη», εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του.

  «Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη» εξήγησε, «είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς, είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό», επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης.

  «Να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

  Κρίση και συμφωνία

  Στο ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο υπουργός απάντησε: «Η απάντηση θετική, η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση» κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.

  Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Βαρουφάκη στην έξοδο, σχολίασε τη συνάντηση με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για « καθοριστική στιγμή » και μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

  «Ήταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ. Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα -όχι τώρα εντελώς άμεσα- έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της εναλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα. Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή».

  Στο ερώτημα εάν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία, ο Μ. Σαπέν απάντησε: «Όχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί. Σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει τελευταία το ΔΝΤ ο υπουργός δήλωσε: «Κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».

  Νέες συναντήσεις

  Όπως έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου, μετά τη συνάντησή του, σήμερα το πρωί στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, στις 14.30 (ώρα Ελλάδας), με τον επίτροπο επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί.

  Επίσης σήμερα, στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Αύριο θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου και θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν και την Παρασκευή θα βρεθεί στη Μαδρίτη, όπου θα συναντήσει στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος.

  Δείτε επίσης:

  Κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

  Η Der Standard εξηγεί γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τον Βαρουφάκη

  Μπαράζ συναντήσεων σε Φραγκφούρτη και Παρίσι για ρευστότητα και μέτρα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα