Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Ντράγκι ξανά η Αθήνα

Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρέμεται ξανά η ελληνική πορεία μετά την πρόσκαιρη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και το νέο γύρο συνομιλιών που ξεκινά με τους δανειστές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Μ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφέρουν δυο σχόλια στο Bloomberg.

Φορολογικό, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εργασιακό και συνταξιοδοτικό ζητήματα, παραμένουν άλυτα ζητήματα σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές του.

«Με τις συνομιλίες να γίνονται σε τεντωμένο σχοινί, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς το κατά πόσο θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέχρι τις 6 του Μάη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για να συζητήσει σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη Τετάρτη» αναφέρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως χρειαστεί να αποδείξει στην ΕΚΤ στις επόμενες ημέρες ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να καταστήσει πιο αυστηρούς τους όρους για το δανεισμό έκτακτης ανάγκης στη συνεδρίαση της 6ης Μαΐου, μια απόφαση η οποία διακινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα περαιτέρω προς τη χρεοκοπίας».

Παραμένει το στοίχημα της διεκδίκησης για έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου, με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Επιπλέον υπογραμμίζει πως η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Ομόλογα

Η «εκτύπωση» ευρώ, οι αγορές ομολόγων, δηλαδή, από την ΕΚΤ «δεν καθιστούν ακριβώς τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης στοίχημα μονόδρομο, μιας κατεύθυνσης», σημειώνει άλλο σχόλιο στο Bloomberg. Μια ξαφνική άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα έδειξε πόσο εύθραυστο είναι το ευρω-σύστημα των ομολόγων. 

«Η ηρεμία στην αγορά ομολόγων διαταράχθηκε τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξασφαλίσει κεφάλαια διάσωσης και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Αυτό αποτελεί μια μια επίκαιρη υπενθύμιση. Ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλότερος, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την οικονομική σταθερότητα των γειτόνων της», σημειώνει άλλο σχόλιο στο Bloomberg για την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Δεδομένου ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ομόλογα, έχουμε δει κάποια σημάδια καιροσκοπικής συμπεριφορά από την πλευρά κυβερνήσεων, έτσι γενικά έχουμε δει μεγαλύτερη προσφορά από ό, τι περιμέναμε», είπε ο Έλγουιν Ντε ΓκρουτElwin de Groot, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ζώνης του ευρώ στην Rabobank στην Ουτρέχτη της  Ολλανδίας. «Περισσότερη προσφορά ομολόγων στην περιφέρεια, εκτείνει τη διάρκεια λήξης και την πτήση προς την «ποιότητα» λόγω της αστάθειας στην Ελλάδα. Όλα αυτά μαζί ταρακουνούν την αγορά ομολόγων» και ανησυχούν τον Ντράγκι.

Δείτε επίσης

Τα ”όχι” των δανειστών- ΒΙΝΤΕΟ

Guardian: 100 ημέρες μοναξιάς του Τσίπρα στο χείλος του γκρεμού

Bloomberg: Ανεργία και ύφεση πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα

La Stampa: Σχέδιο Β’ για την Ελλάδα με απομάκρυνση Τσίπρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ