IIF: Το Grexit θα φέρει χάος στη Δύση

Το Grexit θα ρίξει στο χάος το δυτικό οικοδόμημα, υποστηρίζει στην εφημερίδα Telegraph, ο Χανγκ Τραν, εκτελεστικός διευθυντής του Institute of International Finance (IIF), από τους πρωτεργάτες του “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων το 2012.

Θα έθετε «ολόκληρη τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας υπό αμφισβήτηση», σημειώνει. «Μολονότι οι τράπεζες διεθνώς έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και οι επενδυτές είναι πολύ «αδιάφοροι» για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις και να ενισχύσει την πόλωση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης».

«Βραχυπρόθεσμα, πιθανώς η οικονομική μετάδοση στο spread του κόστους δανεισμού στις περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είναι πιο περιορισμένη αυτή τη φορά σε σχέση με το 2010 ή το 2012», υπογράμμισε. «Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πολιτικές προεκτάσεις αναφορικά με τις προσδοκίες της αγοράς εάν το ευρώ αποδειχθεί ότι είναι αναστρέψιμο. Το φυσικό ερώτημα είναι, ποιος θα είναι ο επόμενος;».

Ο Χ. Τραν, ο οποίος εκπροσώπησε τον ιδιωτικό τομέα στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012, που λεηλάτησε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των  πανεπιστημίων και άλλων κοινωνικών δημόσιων φορέων, δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος ότι «υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό» και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» και θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι εάν η χώρα βγει από το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι περίπλοκες και δεν έγιναν «πλήρως κατανοητές».

Δείτε επίσης:

Bloomberg: Κούρσα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Στίγκλιτς: Τι είπε για Βαρουφάκη – Σόιμπλε και Grexit – ΒΙΝΤΕΟ

Financial Times: To Brexit τρομάζει περισσότερο από το Grexit

“Η ελληνική κυβέρνηση ξέρει πως δεν υπάρχει Σχέδιο Β” – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ