Βρετανικά MME: Ουσία και στυλ Τσακαλώτου – Βαρουφάκη

Το προφίλ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις συγκρίσεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη σκιαγραφούν δυο βρετανικές εφημερίδες, Telegraph και Guardian, μετά τις αναδιατάξεις στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής πλευράς.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος λένε και οι δυο εφημερίδες βάσει του βιογραφικού του είναι ο οικονομολόγος της Οξφόρδης που έχει πολλά κοινά με την πολιτική ελίτ του Westminster. Έχει τελειώσει σπουδές πολιτικής, φιλοσοφίας και οικονομικών, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οξφόρδη το 1989.

Ο 55χρονος υπουργός έχει γεννηθεί στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που δεν θεωρούνται επαγγελματίες του είδους, βαδίζοντας τον ακαδημαϊκό δρόμος όπως ο Βαρουφάκης, αλλά σε αντίθεση με τον τελευταίο είναι μέλος του κόμματος σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Τσακαλώτος είναι ο εγκέφαλος πίσω από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει γράψει πολλά κείμενα που στηλιτεύει την καταστροφική επέλαση του νεοφιλελευθερισμού εδώ και δύο δεκαετίες πριν από την έναρξη της κρίσης το 2008. Ο Τσακαλώτος δεν είναι καινούργιος στο παζάρι με τους δανειστές. Μπορεί ο Τσακαλώτος να μην εμφανίζεται πολύ συχνά στα ΜΜΕ σε σχέση με τον Βαρουφάκη αλλά έχει συνοδεύσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ σε πολλές διαπραγματεύσεις.

Η ουσία και όχι το στυλ είναι αυτά που μετράνε, σημειώνουν οι βρετανικές εφημερίδες, για να γεφυρωθεί το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές από το ΦΠΑ και το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά  και μια σειρά άλλων θεμάτων στα οποία ο Τσακαλώτος ευθυγραμμίζεται με τον Βαρουφάκη.

Δείτε επίσης

Τσακαλώτος στη FAZ: Η τρόικα είναι συνυπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή

Ο Economist για τον Βαρουφάκη: Αποβάλλεται…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ