Fitch: Υποβάθμιση της Ιαπωνίας σε “Α” στη σκιά ενός Grexit

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης. Fitch, υποβάθμισε την Ιαπωνία σε “Α” από “Α+”, για αναποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική. Η Ελλάδα του… Grexit δεν είναι το κέντρο της γης. Mεγαλύτερες σε όγκο οικονομικές δυνάμεις, δέχονται τα πυρά των διεθνών οίκων με υποβαθμίσεις ελέω συνεχιζόμενης αστάθειας διεθνώς.

Η υποβάθμιση έγινε μετά την αδυναμία της ιαπωνικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσει την καθυστέρηση στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Το “Α” είναι πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του “ΑΑΑ”, με τις προοπτικές να παραμένουν σταθερές.

Το σχέδιο για μείωση του εταιρικού φόρου επίσης εντείνει την αβεβαιότητα για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντλήσει αρκετά έσοδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της, ανέφερε ο οίκος στην έκθεσή του.

Πέρυσι, η Moody’s υποβάθμισε την Ιαπωνία στο Α1, ένα επίπεδο υψηλότερα από την αξιολόγηση της Fitch, λόγω καθυστερήσεων στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

Το ιαπωνικό “σκάλωμα” προβληματίζει, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις στο Eurogroup προς την ελληνική μεριά να… προσαρμοστεί για να μην χάσει την “ποσοτική χαλάρωση” της ΕΚΤ… το “μπαζούκα” Ντράγκι.

Οι αδυναμίες της Ιαπωνίες είναι φανερές. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη στηρίχθηκε στην «εκτύπωση χρήματος» για να ξεφύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης, όπως στις ΗΠΑ που η οικονομία έχει ξελασπώσει κάπως αλλά παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου επιδίωκε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή για την πολιτική των «’Αμπενομικς», δηλαδή των μεγάλων δημόσιων δαπανών και της «εκτύπωσης χρήματος» από την κεντρική τράπεζα, με στόχο την ενεργοποίηση της οικονομίας, που ακολουθεί τώρα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Μάριο Ντράγκι, στην ευρωζώνη.

Τα τελευταία στοιχεία όμως προκάλεσαν έντονη αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, που αφορά όχι μόνο στο Τόκιο άλλα όλες τις μητροπόλεις του πλανήτη, είναι η πτώση στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η «απεργία» εταιρικών επενδύσεων, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής της Moody’s. Μια πληγή που απλώνεται και στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης

Fitch: Η Ευρωζώνη “No 1 κίνδυνος” – ΦΩΤΟ

Γιατί η Γερμανία φοβάται την Κίνα – ΦΩΤΟ

Economist: Γιατί μελαγχολεί και η οικονομία στις ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Τηλεφώνημα Ομπάμα στην Μέρκελ για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

Οι φουρτούνες των κεντρικών τραπεζών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ