Ρήγμα Βαρουφάκη – Τσίπρα “βλέπουν” οι Financial Times

Βαθαίνει το ρήγμα όχι μόνο μεταξύ Βαρουφάκη και δανειστών, αλλά και μεταξύ Βαρουφάκη και Τσίπρα, σχολιάζει δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times (FT) .

O υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, απαντά στους επικριτές του συγκρίνοντας την πορεία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούζβελτ, στη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930, αναφέρει το σχόλιο.

Συγκρίνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, λένε οι FT, με εκείνη στην οποία είχε βρεθεί ο Ρούσβελτ ενώ προωθούσε το New Deal, έγραψε ο κ. Βαρουφάκης στο twitter: «Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για μένα και καλωσορίζω το μίσος τους».

Το σχόλιο στους FT υπογραμμίζει: «Ορισμένοι αξιωματούχοι από την Ευρωζώνη και την Ελλάδα πιστεύουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα βαθαίνουν και πως η συντονισμένη έκκληση στον πρωθυπουργό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία στα τέλη Μαΐου, που για πολλούς είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει οιαδήποτε εκταμίευση προτού λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στα τέλη Ιουνίου».

Άτομο προσκείμενο στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει «βαρίδι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», λένε οι FT. «Είναι όμως, μάλλον απίθανο να τον εγκαταλείψει άμεσα ο κ. Τσίπρας, δήλωσε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας: «Η ώρα για να ρίξει τον υπουργό Οικονομικών θα είναι όταν θα έχει επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης».

Δυσαρμονία

«Εδώ, υπάρχει το στοιχείο της γνωστικής δυσαρμονίας» δήλωσε αξιωματούχος στους FT που συμμετείχε στις συνομιλίες και συμπλήρωσε: «Ο Βαρουφάκης δεν κατανοεί ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν διαπραγματεύεται κανείς το κάθε ένα στοιχείο. Άλλοι το κάνουν αυτό».

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο κ. Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα από τη Ρίγα σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις μετά την έντονη σύνοδο του Eurogroup, όπου ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε επίθεση από τους ομολόγους του, σημειώνει η εφημερίδα.

Σε «μία ένδειξη ότι η επιθετική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη δημιουργεί ανησυχίες και στην Ελλάδα, ανώτερος αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως η σύνοδος στη Ρίγα ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράκαμψη του, καθώς ο κ. Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνουν περισσότερο δράση», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Εν μέσω πικρίας, οι διαφορές αναφορικά με τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που μένει να συμφωνηθεί, συζητήθηκαν ελάχιστα στη συνεδρίαση, αναβάλλοντας επ’ αόριστον τη συμφωνία για να ανοίξει η πρόσβαση στα κεφάλαια που έχουν μείνει από το πρόγραμμα στήριξης των 172 δισ. ευρώ».

Δείτε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση…

Ο Βαρουφάκης απαντά με… Ρούσβελτ

“Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Βαρουφάκης”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ