Bloomberg: Αντίστροφη μέτρηση για τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Η κρίσιμη ημέρα για τη ρευστότητα στην Ελλάδα είναι πολύ κοντά, καθώς οι πιέσεις για αποπληρωμές χρέους σφίγγουν τη θηλιά, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

«Η Ελλάδα θα αναζητήσει τρόπους για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους της αυτή την εβδομάδα, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την Παρασκευή, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν περισσότερη βοήθεια μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι διάσωσης», αναφέρει.

«Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις των δημόσιων φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κι άλλων οργανισμών προκειμένου να ανταποκριθεί στο τέλος του μήνα σε πληρωμές συνολικού ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουν να στραγγίξουν τα αποθέματα ρευστότητας, αφού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες», σημειώνει το δημοσίευμα στο Bloomberg.

“Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να συζητήσουν στις 6 Μαΐου εάν θα αυξηθεί το κούρεμα στα ενέχυρα  των ελληνικών τραπεζών (collaterals), εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, μια απόφαση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της χώρας σε μετρητά», υπογραμμίζει.

Την Παρασκευή το επανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, απειλώντας πως η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης θα δοθεί για όσο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκή ασφάλεια.

Η συγκλίνουσα άποψη στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον αυτό το μήνα είναι πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι «συστημικά διαχειρίσιμη», είπε ο πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung», λέει το Bloomberg.

Δείτε επίσης:

Λαπαβίτσας: Να μην φοβηθούμε τη ρήξη

WSJ: Ενοχλημένοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ