Ο Ντράγκι «πνίγει» τις επιχειρήσεις

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

«Απαγορευτικό» προς τις ελληνικές τράπεζες έχει εκδώσει, επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε καθημερινή βάση απορρίπτει το 95% των όποιων αιτήσεων καταθέτουν οι τράπεζες με στόχο τη χρηματοδότηση με μικρά, σε σχέση με το παρελθόν, ποσά της τάξης των 10.000 έως 30.000 ευρώ, προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Πλην ελαχίστων θετικών εξαιρέσεων δίνεται έγκριση και αυτή υπό όρους και προϋποθέσεις. Και αυτό την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αττική, προσπαθούν απλώς να αποφύγουν το λουκέτο, καθώς από τον Νοέμβριο έως και σήμερα βιώνουν εκ νέου τη λαίλαπα της έλλειψης ρευστότητας τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και από την κατανάλωση, οι δείκτες της οποίας είναι πάλι στο ναδίρ.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η ΕΚΤ κόβει τις αγορές εντόκων γραμματίων και τα δάνεια. «Να δεχθούμε ότι η απαγόρευση αγοράς εντόκων σχετίζεται με τη συνολική διαπραγμάτευση της χώρας. Η απόρριψη όμως των δανειοδοτήσεων και δη προς τις μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν άλλον τρόπο εξεύρεσης ρευστότητας λειτουργεί ως ταφόπλακα για τον ιστό της πραγματικής οικονομίας», αναφέρουν στη Realnews. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι η ΕΚΤ επιδιώκει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ