Ντάισελμπλουμ: Η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι το τέλος του Ιουνίου

Η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν μετατέθηκε προς το μέλλον η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με δεδομένη την αδυναμία ολοκληρωσής τους, ως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα εξής:

“Βασικά δεν μετέθεσα καμία προθεσμία προς το μέλλον. Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα. Δεύτερον, θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες”.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει “από όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους, ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης” ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε:

“Ναι, είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι οι κουμπαράδες στην Ελλάδα έχουν αδειάσει. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπω κάποια πρόοδο στις διαβουλεύσεις, άρα αυτός είναι λόγος για λίγη αισιοδοξία. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να επανεκινήσουμε το πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι φυσικά ότι όσο περισσότερο συζητάς για τα μέτρα που θα εφαρμόσεις, τόσο περισσότερο χρόνο χάνεις για να τα εφαρμόσεις πραγματικά. Επιπλέον, αρχίζουν να εξαντλούνται πραγματικά τα χρήματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν “έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση”, ο Ντάισελμπλουμ  τόνισε:

“Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι την στιγμή που δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα χρέη σου, θα ακολουθήσει μια τιμωρία. Θέλουμε να αποφύγουμε την αναζωπύρωση του θέματος του Grexit, επειδή και η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εντός της Ευρωζώνης. Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία”.

Απαντώντας τέλος, στο ερώτημα αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι οι Έλληνες ζητούν στήριξη και στους Ρώσους, ο κ.Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε:

” Όχι, συζητούν με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έλαβα, αυτή η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν θα συμπεριλάβει μεγάλες προκαταβολές, όπως δήλωσε ένας Έλληνας πολιτικός στα ΜΜΕ. Αυτό δεν ισχύει. Άρα, οι Έλληνες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κλείσουμε μια συμφωνία”.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Ντάισελμπλουμ αναμένει συμφωνία τις ερχόμενες εβδομάδες

Reuters: Προθεσμία στην Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ