Ανάπτυξη 7% κατέγραψε η Κίνα

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 7% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015, με έναν ρυθμό που ήταν μεν αναμενόμενος, αλλά είναι ο βραδύτερος της τελευταίας εξαετίας και εντείνει τις προσδοκίες ότι οι διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις για την τόνωση της δραστηριότητας.

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό θα ήταν 7%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,3%. Σε τριμηνιαία βάση πάντως η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,3% αφαιρουμένων συγκυριακών παραγόντων, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία στατιστικών της Κίνας, από 1,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Διάφοροι άλλοι δείκτες δραστηριότητας για τον Μάρτιο κατέδειξαν επίσης τάσεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας: η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση (οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 6,9%), οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν 13,5% (οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 13,8%), οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10,2% (10,9%), οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 8,5% ενώ οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 9,2%.

 

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη στην Κίνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ