• Συνεχείς διαπραγματεύσεις ενόψει Eurogroup

  8:09 πμ, Κυριακή 12 Απρ 2015 8:09 πμ, Κυριακή 12 Απρ 2015

  Ανήμερα του Μ. Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Και οι δύο πλευρές παραδέχονται πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αλλά ακόμα η συμφωνία μοιάζει να είναι μακριά, αν και στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

  «Σε κλίμα συνεργασίας συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Brussels Group και προσδιόρισε την ατζέντα των θεματικών ενοτήτων και το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

  Την Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Απριλίου. Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα.

  «Αγκάθι» παραμένει το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό όπου οι θεσμοί ζητούν να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις οι αρμόδιοι υπουργοί με δηλώσεις εμφανίζονται αμετακίνητοι και τονίζουν πως πρόκειται για τις «κόκκινες γραμμές» οι οποίες έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή.

  Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, καθώς εκτός από τις πιέσεις των δανειστών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

  Την ίδια ώρα η ΕΚΤ «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς όπως υποστηρίζει υπάρχει κίνδυνος να ενταχθούν στην ρύθμιση και εκείνοι που έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνουν. Για αυτό τον λόγο ζητούν τα κριτήρια να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

  «Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.

  Το Βερολίνο μιλά για τρίτο πακέτο

  Για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μάρσελ Φρέιζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και παράλληλα, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

  «Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό είναι το επείγον. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση από τους δανειστές της τα επόμενα τρία χρόνια, πιθανότατα γύρω στα 30 με 40 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Φρέιζερ.

  Πηγή: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Brussels Group

  Νέο πακέτο 30-40 δισ. "βλέπει" το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών

  Σε εξέλιξη συνάντηση του Brussels Group

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα