«Στην κόψη του ξυραφιού» η ελληνική οικονομία

Του Τάσου Δασόπουλου

Πιο μακριά η συμφωνία για το πρόγραμμα γέφυρα, πιο κοντά η στάση πληρωμών, είναι το εφιαλτικό σενάριο με το οποίο θα πρέπει να ζήσει τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση μετά την τελευταία συνεδρίαση του Euro Working Group.

Εκτιμήσεις από Ελλάδα και Βρυξέλλες θέλουν την λύση να αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι και το Eurogroup της 24ης Απριλίου στην Λετονία.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurorgroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε μίλησε για μακρύ δρόμο που θα πρέπει να διανύσουν οι δύο πλευρές πριν φτάσουν σε συμφωνία.

Μετά και το αποκλεισμό μιας σταδιακής εκταμίευσης από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν την έγκριση του συνόλου της ελληνικής πρότασης και την συνέχιση των περιορισμών από την ΕΚΤ τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ρευστότητας περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας.

Και σε αυτό το μέτωπο όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να «σκουραίνουν». Η δίοδος της εξασφάλισης των καταθέσεων από ασφαλιστικά ταμεία και του δημόσιους οργανισμούς έχει αρχίσει να εξαντλεί σιγά-σιγά την δυναμική του καθώς λόγω του γενικότερου κλίματος ακόμη και  οι οργανισμοί του δημοσίου δύσκολα απλευθερώνουν ρευστότητα.

Τούτο διότι μέχρι τώρα το δημόσιο έχει συγκεντρώσει υποχρεώσεις ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ από συμφωνίες επαναγοράς (repo) που έχει συνάψει από το περασμένο καλοκαίρι με δημόσιους οργανισμούς.

Οι συμφωνίες αυτές εσωτερικού δανεισμού αρχίζουν να λήγουν σταδιακά και θα πρέπει η να εξοφληθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν.

Σε ότι αφορά την περίφημη πια δόση προς το ΔΝΤ (450 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη 9 του μήνα τα χρήματα έχουν σχεδόν εξασφαλιστεί.

Η ρύθμιση εξπρές έφερε στις αρχές του μήνα έσοδα ύψους 150 εκατ. ευρώ που δεν ήταν προγραμματισμένα.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει και η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων από την οποία το δημόσιο έχει επίσης μεγάλες προσδοκίες τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες εφαρμογής της.

Χθες έγινε γνωστό ότι στο πρόβλημα της ρευστότητας θα συνεισφέρουν και τα 100 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσιμα ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ο οποίες μετέφερε το ποσό σε λογαριασμό κοινής διαχείρισης της ΤτΕ.

Παράλληλα βέβαια συνεχίζεται και η εσωτερική στάση πληρωμών σε υποχρεώσεις πλην μισθών και συντάξεων.

Στα καθυστερούμενα του ελληνικού δημοσίου θα περιλαμβάνονται οι συνήθεις ύποπτοι: Οι επιστροφές φόρου από όπου αναμένεται να παρακρατηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ και 500 έως και 700 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους που θα αργήσουν να δοθούν στους δικαιούχους τους.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ