Νέα μέτρα φέρνει η κυβέρνηση στο Euro Working Group

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, τα οποία δεν υπήρχαν στην περίφημη λίστα θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, η κυβέρνηση στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης που θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 16:00 με τηλεδιάσκεψη.

Τα μέτρα έχουν σκοπό να καλύψουν τις τρύπες που διαπίστωσαν Κοστέλο και Γκογιάλ στην λίστα μέτρων που εξέταζαν από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να συνοδεύονται από την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Θα λειτουργήσουν περισσότερο ως μια πολιτική δήλωση “πως η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να φέρει εις πέρας την αξιολόγηση”. Το EWG δεν σκοπεύει να παρακάμψει τη διαδικασία και θα παραπέμψει τις ελληνικές αρχές και πάλι στους τρεις θεσμούς για διαπραγμάτευση.

To euro working group δεν πρόκειται να προτείνει σήμερα την σύγκλιση eurogroup για εκταμίευση τμήματος της δόσης των 7,2 δισ., καθώς δεν συντρέχει η μία και μοναδική προϋπόθεση, δηλαδή η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στην Αθήνα για το συγκριμένο θέμα δεν έχουν βάση (σύγκλιση EWG και eurogroup αύριο Μ. Τετάρτη των Καθολικών, ή μέσα στην Μ. Εβδομάδα), ενώ θεωρείται πολύ πιθανότερο αυτό να συμβεί την Μ. Τετάρτη των Ορθοδόξων. Ακόμα όμως και για αυτή την ημερομηνία πρέπει να έχει προηγηθεί μια συμφωνία που σήμερα δεν υπάρχει.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τούσκ από τη Μαδρίτη, πως δεν βλέπει λύση πριν από τα τέλη Απριλίου, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ήδη αναζητά εναλλακτικές μεθόδους αποπληρωμής των δόσεων της 8ης και 9ης Απριλίου.

Αυτά μεταφέρουν στο real.gr ανώτατες πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου, το δηλώνουν όμως και επώνυμα δύο εκπρόσωποι τύπου της Κομισιόν στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών.

Οι συνομιλίες μάλιστα θα συνεχιστούν και στην Αθήνα καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει στις Βρυξέλλες και οι ελεγκτές θα προβούν στις καθιερωμένες απαραίτητες ενέργειες επί του ελληνικού εδάφους για όσο καιρό χρειαστεί (fact finding mission – αυτό που μέχρι πρότινος ονομαζόταν αποστολή της τρόικας στην Αθήνα).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση το βασικό πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό και τα μέτρα της κυβέρνησης οφείλουν να κλείσουν τρύπες κοντά στα 4,5 δισ., ενώ ως χθες η πρόθεση ήταν για 3 ως 3,7 δισ. Η διαφορά είναι σημαντική και αφορά κυρίως τον ΕΟΠΠΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα όμως και με τις καλύτερες των προθέσεων οι προθεσμίες στενεύουν και οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μαγικές λύσεις και πολιτικές αποφάσεις “πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση”.

“For the best is only bought at the cost of great pain” (Τα καλύτερα αποκτώνται με κόστος μεγάλο πόνο), όπως γράφει και η Colleen McCullough στο Thorn birds.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον πάτο η Ελλάδα… στα ύψη η Αργεντινή – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Οι μύθοι για “ανάκαμψη αλά ΗΠΑ” και οι μισθοί – ΦΩΤΟ

Μπάφετ: Μπορεί να αναζωογονήσει ένα Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ