Βαρουφάκης: “Blame Game” Ελλάδας – Γερμανίας η φασαρία για την χειρονομία

Με νέα ανάρτηση υπό τον τίτλο «Για τους Ελληνες και τους Γερμανούς: Φανταζόμενοι ξανά το κοινό μας μέλλον», στο προσωπικό του blog αυτή τη φορά, και όχι με συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης προσπαθεί να κλείσει ανεπιτυχώς το θέμα για την χειρονομία που φαίνεται να κάνει σε βάρος της Γερμανίας σε ομιλία του το 2010. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τοξικό παιχνίδι ευθυνών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ καλεί άπαντες να εφαρμόσουν τάχιστα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει αναχθεί σε κάτι ευρύτερο από μία χειρονομία. Δείχνει τον τρόπο που η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την κακά σχεδιασμένη νομισματική ένωση αναγκάζοντας υπερήφανα έθνη να στρέφονται το ένα ενάντια στο άλλο» αναφέρει στην αρχή του άρθρου. Ειδικά για την περιβόητη χειρονομία γράφει πώς η προβολή του βίντεο κατάφερε να εκτροχιάσει μία κατά τα λοιπά εποικοδομητική συζήτηση στη γερμανική τηλεόραση.

Και συνεχίζει: «Όταν το 2010 το ελληνικό κράτος έχασε τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τα χρέη του σε γαλλικές, ελληνικές, γερμανικές τράπεζες διαδήλωσα κατά το αίτημα της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ένα τεράστιο δάνειο από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Γιατί; Ήμουν αντίθετος και στα ‘bailout’ δάνεια του 2010 και του 2012 επειδή: τα νέα δάνεια αντικατοπτρίζουν μία κυνική μεταφορά απωλειών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των αδύναμων Ελλήνων».

Αφού ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνούσε με τα δάνεια τονίζει ότι γνώριζε πως αυτά θα έστρεφαν τον έναν λαό ενάντια στον άλλο: «Το 2010 η Ελλάδα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς. Δεν είχαμε το δικαίωμα να δανειστούμε από εκείνους ή από άλλους Ευρωπαίους. Αυτό είναι το βασικό μου επιχείρημα για το 2010: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ πριν αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Και διερωτάται: «Τι πρέπει να κάνουμε τώρα το 2015 που η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και οι λαοί μας, Έλληνες και Γερμανοί έχουν πει σε ένα αμοιβαίο ‘blame game’;».

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση

Άνοιξε το taxisnet για την “εξπρές” εξόφληση οφειλών

‘Ηξερε τι συμβαίνει στον Βαγγέλη ο φοιτητής από τη Μυτιλήνη που έγραφε τα υβριστικά σχόλια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ