Ράις: Το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα για να βοηθήσει την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «παραμένει σε ετοιμότητα» για να βοηθήσει την Ελλάδα και η δική του δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016 επανέλαβε, κατά τη σημερινή συνέντευξή Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κάνοντας ξανά λόγο για «περιθώρια ευελιξίας».

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις αναφέρθηκε στις «δημόσιες τοποθετήσεις» των ελληνικών Αρχών ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει κανονικά τις δόσεις της προς το Ταμείο.

Στις τεχνικές συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι η Ίβα Πέτροβα, όπως είπε, ενώ στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από μέρος του Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος παραμένει στη θέση του στις συζητήσεις που θα γίνονται στη βελγική πρωτεύουσα.

Όταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε αν ο κ. Γκογιάλ θα μεταβεί στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα «για το ποιος θα πάει πού και πότε», επισημαίνοντας ότι συνηθίζεται να αλλάζουν, κάθε τόσο, οι ρόλοι των στελεχών στο Ταμείο.

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση του προγράμματος» και ότι οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα «δεν αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή» στη διαδικασία αποστολής του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι «είναι σημαντικό» που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές Αρχές.

«Μερικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες» και «θα συνδυαστούν με τεχνικές συζητήσεις» στην Αθήνα, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν και θα επανεκκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία στην Αθήνα».

Πριν τη συνέντευξη Τύπου του κ. Ράις, το στέλεχος του ΔΝΤ Θάνος Αρβανίτης, μίλησε για το «νέο πρόγραμμα στήριξης» που προσφέρει το Ταμείο στην Ουκρανία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ότι «παρόμοιες αισιόδοξες απόψεις που παρουσιάζονται τώρα για τις προοπτικές της ουκρανικής οικονομίας παρουσιάζονταν και για την Ελλάδα το 2010», ο κ. Αρβανίτης δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα για την Ουκρανία είναι «ρεαλιστικό, αλλά έχει και ρίσκο».

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Βαρουφάκης: Ποτέ δεν τέθηκε θέμα εξόδου από το ευρώ

Κομισιόν: Οι εμπειρογνώμονες θα εξειδικεύσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ