Υπερ-πτήση S&P μετά το σοκ Lehman – ΦΩΤΟ

Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από το χαμηλότερο σημείο που βρέθηκε ο αντιπροσωπευτικός δείκτης S&P στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το κραχ του 2007-8, της κατάρρευσης των subprime «δανείων για φτωχούς» και της Lehman Brothers. Από τότε ο S&P έχει πετάξει.

Από τα χαμηλά στις 9 Μαρτίου 2009, ο δείκτης έχει βρεθεί σε νέα υψηλά. Η πτήση των μετοχών ήταν ο μεγάλος νικητής της «ποσοτικής χαλάρωσης» στις ΗΠΑ, όταν η Ομοσπονδιακή Αμερικανική Τράπεζα (Fed) διοχέτευσε σπευσμένα πάνω από 4 τρισ. δολ. για να αποφύγει η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία τα χειρότερα: μια ύφεση αλά 1930.

Μεγάλο μέρος από αυτό τον πακτωλό «τυπωμένου» χρήματος, διοχετεύτηκε στο παιχνίδι των μετοχών και των νομισμάτων, καθώς οι πραγματικές επενδυτικές διαθέσεις βούλιαξαν, με όλο και περισσότερους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για νέες χρηματοοικονομικές φούσκες.

Σήμερα στην Ευρώπη αρκετοί σχολιαστές παρομοιάζουν το «ελληνικό ζήτημα» και το περιβόητο Grexit, με τα διλήμματα που υπήρχαν την περίοδο του κλονισμού της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, μετά την κατάρρευση της στεγαστικής φούσκας και την πιστωτική ασφυξία που προκάλεσε παγκοσμίως η μαζική κερδοσκοπία της εποχής.

Η ειρωνεία είναι πως σαν σήμερα, 10 Μαρτίου του 2000, ήταν στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια και στον S&P η κορυφή της φούσκας των μετοχών “υψηλής τεχνολογίας”, της φρενίτιδας των dotcom εταιρειών που έσκασε με πάταγο.

ενεργή φωτο AP

 

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Η Ευρωζώνη, η Ελλάδα και η Lehman Brothers

Handelsblatt: Ευρωπαϊκό τραύμα Lehman

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

CNN money: Οι ισχυρότερες οικονομίες για το 2015 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Οι φουρτούνες των κεντρικών τραπεζών

ΗΠΑ: “Αλάρμ” περιορισμού επενδύσεων για έκτο διαδοχικό μήνα

ΗΠΑ- Απότομο φρένο της οικονομίας το 4ο τρίμηνο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ