Νομισματική δίνη… made in USA

Καραμπόλα στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, που κατρακυλούν βαθιά στο κόκκινο, προκαλούν οι προοπτικές αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα του αναμενόμενου, μετά τα στοιχεία σχετικής βελτίωσης της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Η προσδοκία αυτή έδωσε «σήμα» για τοποθετήσεις στο δολάριο ανεβάζοντας σημαντικά ξανά την ισοτιμία του έναντι βασικών διεθνών νομισμάτων και έφερε πάλι  στο προσκήνιο τους φόβους ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ενδέχεται να σηκώσει τα επιτόκια νωρίτερα φέτος.

Για μια σειρά επενδυτές που δανείζονταν φθηνά σε δολάριο για να «παίζουν» στις αναδυόμενες αγορές, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται απότομα το κόστος δανεισμού σε δολάρια, με αποτέλεσμα να ξεπουλούν τις περιφερειακές αγορές των υψηλών αποδόσεων. Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται σε υψηλό 11,5 ετών.

Για την Ελλάδα σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή καθώς το ευρώ ενισχύεται σημαντικά -για παράδειγμα έναντι της τούρκικης λίρας… που αφορά και στον τουρισμό- ενώ ανεβαίνει και το κόστος του χρήματος στις αγορές δανεισμού διεθνώς.

Ο δείκτης της JP Morgan των αναδυόμενων νομισμάτων υποχώρησε κατά 1% περίπου στο νέο χαμηλό των 73,9 μονάδων. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών, με τον δείκτη να οδεύει στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάιο του 2012.

Η τουρκική λίρα και το μεξικάνικο πέσο βούτηξαν πάνω από 1% σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, στο 2,63 και 15,4 αντίστοιχα.

«Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης που εξαπλώνεται γρήγορα σε μια νομισματική κρίση» δήλωσε αναλυτής της Societe Generale. Ο ίδιος προβλέπει πως η λίρα θα υποχωρήσει στο 2,7 έναντι του δολαρίου τις επόμενες εβδομάδες.

Το βραζιλιάνικο ρεάλ έπεσε άνω του 3%, σε χαμηλό 10 ετών. Το ραντ της Νότιας Αφρικής χαμήλωσε σχεδόν 2% κοντά στο χαμηλό του 2001, ενώ η ινδονησιακή ρουπία γκρεμίστηκε σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από το 1998. Σε χαμηλό έξι ετών βρέθηκε το πέσο της Κολομβίας.

Πηγή φωτο CNN

 

Δείτε επίσης:

Ιστορικό ρεκόρ για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI -ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ