Παράθυρο για σύνταξη σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους 50 ετών

Μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει των δρόμο ώστε όλοι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία έως το τέλος του 2010 και ταυτόχρονα είχαν ανήλικο τέκνο, να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη, στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με επιστολή της προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ζητεί άμεση παρέμβαση για το θέμα καθώς πρόκειται όπως αναφέρει, για ένα «ασφαλιστικό παράδοξο».

Αναλυτικά το πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ο νόμος ορίζει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετή υπηρεσία το 2011 και κατά τον χρόνο αυτό είχαν ανήλικο παιδί, λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους. Για όσους συμπλήρωσαν την 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 55ου έτους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο καθεστώς για τους άνδρες που κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί ως το 2010. Έτσι, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, παρατηρείται το ασφαλιστικό παράδοξο οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι άνδρες, που συμπλήρωσαν 25ετία τα έτη 2011 και 2012, να έχουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έναντι των παλαιότερων με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Τη διαφοροποίηση αυτή ήρθε να ανατρέψει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε συνταξιούχος με αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του και ο οποίος είχε συμπληρώσει 25ετία ως 31-12-2010 με ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας. Ο συνταξιούχος αυτός δικαιώθηκε και σύμφωνα με τη ΔΟΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει προσφύγει κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας, έτσι, τον υπάλληλο ο οποίος έλαβε άμεσα τη σύνταξή του.

Εφόσον η απόφαση αυτή καταστεί αμετάκλητη, αναμένεται να ανοίξει την πόρτα εξόδου τουλάχιστον 50.000 ανδρών, δημοσίων υπαλλήλων, που σήμερα, πρέπει να περιμένουν έως τη συμπλήρωση 35ετίας ή 37ετίας για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση «εξπρές» για τα χρέη – Πληρώστε και διαγράψτε πρόστιμα

Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές με τις 100 δόσεις – Αναλυτικά παραδείγματα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ