Διάλογοι «φωτιά» στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Η χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη διαδρομή του CD με τα στοιχεία προσώπων που είχαν βγάλει μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει  ήταν ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Αγγελόπουλος, αρμόδιος για θέματα Πληροφορικής.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, είχε πάρει εντολή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ψάξει τα είκοσι μεγαλύτερα ποσά της λίστας. «Το CD αυτό δεν ήταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να αλλοιωθεί», είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως όταν ενημέρωσε τον υπουργό για όσα του ζήτησε, εκείνος του είπε να τα διαγράψει από τον υπολογιστή του, καθώς είχε κρατήσει ο ίδιος αντίγραφο στον δικό του υπολογιστή.

Καλούν την πρώην γραμματέα του Βενιζέλου

Η απόφαση του δικαστηρίου να κληθεί ως μάρτυρας και η πρώην γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Η κ. Μπέλμπα καλείται καθώς την 1-10-2012 ανοίχτηκαν δυο αρχεία της λίστας από άτομο με τον κωδικό «Σοφία».

Η πρώην συνεργάτιδα του κ. Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του πρώην υπουργού σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών καταθέτοντας στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι αυτή χρησιμοποιεί τον εν λόγω κωδικό. Αντίθετα υποστήριξε ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής για τη γραμματέα του επόμενου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παραγραφή των αδικημάτων ζήτησε ο Αλιβιζάτος

Νομικό ζήτημα για την ορθότητα να καταλογιστούν ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήγειρε ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο πανεπιστημιακός υποστήριξε ότι λόγω της Βουλής της μιας ημέρας τον Μάιο του 2012 τα αδικήματα θα έπρεπε να παραγραφούν.

«Για το θέμα αυτό δεν έχει επιληφθεί ακόμα το δικαστήριο» επισήμανε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου, αν και νωρίτερα ο πρόεδρος είχε διακόψει τον μάρτυρα λέγοντας πως δεν απασχολεί το εν λόγω ζήτημα το δικαστήριο.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας για την προσωπικότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως «ευφυή άνθρωπο» που πήρε πολλά ρίσκα. «Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία με τη λίστα ώστε να ρισκάρει το μέλλον του» ανέφερε και πρόσθεσε ότι από όσο γνωρίζει δεν υπήρχε η στενή συγγενική σχέση με τις εξαδέλφες του. Συγκεκριμένα τις χαρακτήρισε «αδιάφορες».

Τον εξαιρετικό χαρακτήρα, το ήθος και την εντιμότητα του πρώην υπουργού εκθείασε ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην συνήγορος του Πολίτη, Νικηφόρος Διαμαντούρος, που κατέθεσε πως τον γνώριζε από μαθητή. «Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται», είπε και μίλησε για τα εξαιρετικά λόγια που είχε ακούσει στην Ευρώπη για εκείνον.

Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου όταν θα εξεταστούν ως μάρτυρες οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης και Αναστάσιος Μπάνος.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ