Συμφωνία στις Βρυξέλλες: Επικράτησε ο πραγματισμός

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

«Δεν υπάρχουν και είναι εδώ» μνημόνιο και τρόικα, που κατά τον πρωθυπουργό πρέπει να ξεχαστούν, για τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ, όμως, αποτελούν στοιχείο της συμφωνίας.

Οι τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών της χώρας στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνουν τους κυρίους Κοστέλο (ΕΕ), Μαζούχ (ΕΚΤ) και Γκογιάλ (ΔΝΤ), ενώ αποσκοπούν στο να αντικατασταθεί το 30% των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης και της προηγούμενης συμφωνίας με νέα εμπνεύσεως της νέας κυβέρνησης και πιστοποίησης τρόικας.

Η λύση αυτή βρέθηκε μετά από κατ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ξενοδοχείο του πρώτου. Λύθηκαν συνεπώς και τελευταίες παρεξηγήσεις του τύπου “χαμένοι στη μετάφραση” που δαιμονοποιούσαν τεχνικότητες.

Εξ ου και οι πάμπολλες αναφορές του πρωθυπουργού στην ποιοτική διαφορά της νέας κυβέρνησης και στο ποιος παίρνει τι μέτρα και με ποια πολιτική βούληση.

Ο μόνος νομικός τρόπος για να πάει μπροστά η σχέση Ελλάδας και πιστωτών είναι η αίτηση από πλευράς Ελλάδας για παράταση και συνοδεία ενός περιθωρίου για ελιγμούς το οποίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση οι τρεις πλευρές της τρόικας θα πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία για να εγκριθεί το κάθε κομμάτι της νέας ελληνικής συμφωνίας, ενώ οι εταίροι απορρίπτουν απευθείας διαπραγμάτευση μέτρων με υπουργούς ή στο επίπεδο του Εurogroup.

To παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας είναι μακρύ και ξεκινά από τις διμερείς επαφές του υπουργού οικονομικών και καταλήγει στο δεκάλεπτο της συζήτησης για την Ελλάδα στη Σύνοδο.

Η αντίδραση Ραχόι, ο οποίος διέκοψε τον πρωθυπουργό και οι κινήσεις πολλών άλλων μελών του Συμβουλίου είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται και συνίσταται στο ότι οι εταίροι δεν σκοπεύουν να δεχθούν για πολύ ακόμα ειδική μεταχείριση προς την Ελλάδα.

Τόσο ο Γιούνκερ όσο και η Α.Μέρκελ ήταν σαφέστατοι σε σχέση με το πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. “Η Ελλάδα να μας πει με ποιό 70% συμφωνεί και ποιο 30% θέλει να αντικαταστήσει” δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Και πρόσθεσε μάλιστα ότι : “Μπορείς να αντικαταστήσεις δημοσιονομικά μέτρα αν έχουν ισοδύναμη απόδοση…θα συζητήσουμε την αντικατάσταση του 30% του προγράμματος”.

Παρομοίως η Α. Μέρκελ ξεκαθάρισε σε ποια φάση βρισκόμαστε: “Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε συναινέσεις”.

Συνεχίζοντας, η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι’ αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: “Εμείς δε ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας”, είπε.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: “Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα”.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορκίδης: Αισιόδοξοι οι άνθρωποι της αγοράς μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Bloomberg: Ποιες υποχωρήσεις σχεδιάζουν Ελλάδα και 

Γερμανία για μια συμφωνία

Η απάντηση του Βαρουφάκη για το κασκόλ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ