Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου – ΒΙΝΤΕΟ

«Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Δεν θα αποδεχθούμε ούτε έναν όρο που ενισχύει τη δίνη της κρίσης, που μεγεθύνει το ποσοστό του χρέους, των περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών, των νέων φόρων σε αυτούς που έχουν ήδη εξαντληθεί από τη φορολόγηση», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για τη συμφωνία – γέφυρα που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

«Άκουσα νουθεσίες από τους εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης ότι έχουμε τη στήριξη τους αλλά να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε στη ρήξη. Συνειδητοποιείται το οξύμωρο σχήμα εδώ; Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι».

«Επιστρέψαμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη όχι επειδή την επιδιώκουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να την αποτρέψουμε αλλά δεν διαπραγματεύεσαι αν την έχεις αποκλείσει», τόνισε.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει «ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί η ρήξη» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα αρνηθούμε να την διανοηθούμε γιατί αν αρνηθούμε να τη διανοηθούμε αυτή η πυραμιδική λιτότητα θα βαθύνει, θα συρρικνώσει την Ελλάδα».

«Μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτισμού. Έχω ξοδέψει πολλά χρόνια της ζωής μου με τη θεωρία των παιγνίων αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν θα την εφαρμόσω.

Η θεωρία των παιγνίων είναι για τα παίγνια. Δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας, με το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν είναι στιγμή για πανηγυρισμούς, λεονταρισμούς ή διαξιφισμούς όταν διακυβεύονται  τόσα  λόγω της απερισκεψίας κάποιων εταίρων μας και μερικών τεχνοκρατών που κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να παίξουν παιχνίδια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το να δώσουν στην κυβέρνησή μας το μόνο που ζητούμε, μερικές εβδομάδες γαλήνης ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε διαβούλευση με τους εταίρους μας», τόνισε και επεσήμανε ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης «ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας,  εγκαινιάζεται επίσημα η επιστροφή της αξιοπρέπειας που έχει κάνει τους συμπατριώτες μας σε όλα τα χωριά και σε όλες τις πόλεις να χαμογελούν, χωρίς ίχνος εθνικισμού».

«Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν καθαρά λόγια και καθαρό μυαλό. Οι ανακρίβειες υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε.  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαφωνία ταΐζει και ενισχύει τη δημοκρατία, αλλά όχι η διαστρέβλωση της άλλης άποψης», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Το μνημόνιο για μας ορίζεται πολύ απλά. Παραμένει τοξικό και ο σκελετός και η βάση του προγράμματος που έτρεχε μέχρι την εκλογή μας».

«Ερώτημα: Πόσο ποσοστό του μνημονίου αποδεχόμαστε; Ακριβώς 0%. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε έναν όρο που ενισχύει τη δίνη της κρίσης, που μεγεθύνει το ποσοστό του χρέους, των περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών, των νέων φόρων σε αυτούς που έχουν ήδη εξαντληθεί από τη φορολόγηση.  

Δεν θα ανεχθούμε ούτε μία γραμμή, ούτε μία λέξη, ούτε μία από τις  κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Έλληνες, από τους πιο ανίσχυρους, χωρίς αιτία. Το μνημόνιο τελείωσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε η δανειακή συμφωνία. Για να πάψει όμως αυτή η δανειακή συμφωνία να είναι τοξική απαιτείται μία νέα συμφωνία, ένα νέο συμβόλαιο. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας – ΒΙΝΤΕΟ

Βενιζέλος: Εντυπωσιακές οι πολιτικές πιρουέτες του υπουργού Οικονομικών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ