Όλη η αλήθεια για την “επιστολή Γιούνκερ”

Του Τάσου Δασόπουλου

Σωρεία διαψεύσεων προκάλεσε πριν από λίγο η υποτιθέμενη πρόταση Γιούνκερ για την διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος, λίγες μόνο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurorgroup της Τετάρτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε πριν λίγη ώρα να διαψεύσει ότι υπάρχει πρόταση Γιούνκερ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς ο κ. Δραγασάκης για τις επαφές με τον Γιούνκερ και τις φήμες περί εγγράφου, δηλώνει ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.

 Τι έχει συμβεί ; Η αλήθεια είναι ότι το έγγραφο υπάρχει, αλλά είναι άτυπο. Συντάχθηκε από την ομάδα του κ. Γιούνκερ και παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της .

Το κείμενο αυτό είχε κάποια σημεία τα οποία δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά. Για παράδειγμα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει άμεσα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και να συμφωνήσει μεταξύ άλλων και με ένα συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα που εφάρμοζε μέχρι πριν από τις εκλογές η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση.

Το κείμενο αυτό αναφέρθηκε το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και απερρίφθη γιατί θεωρήθηκε ότι είναι συνέχεια του μνημονίου. Το κείμενο διέρρευσε στον Τύπο και έγινε αυτόματα πρόταση Γιούνκερ ή κατά άλλους επιστολή Γιούνκερ προκαλώντας τις διαψεύσεις των πάντων .

 

Πηγή: enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ