Τσαρλς Νταλάρα: Η Ελλάδα έχει δίκιο…

H νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στον σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης, το οποίο χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει δίκιο που ζητάει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία.

«Γιατί να εστιάσουμε αυτήν την στιγμή στο ζήτημα του χρέους ;» ανέφερε ο κ. Νταλάρα σε συνέντευξη του στο Euromoney.

«To ερώτημα είναι πως θα επιτευχθεί υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι πως θα το πακέτο θα αποκτήσει άλλη κατεύθυνση από τα μέτρα λιτότητας, που προχώρησαν πολύ γρήγορα και έγιναν αυτοκαταστροφικά. Η Αθήνα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στον σχεδιασμό του προγράμματος» υποστήριξε.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να αναγνωρίσει πως οι προβλέψεις για το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ καταδεικνύουν την ανάγκη για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δείκτης για τον υπολογισμό των επιθυμητών απωλειών για τον επίσημο τομέα, τόνισε ο ίδιος.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσους συνεχόμενους γύρους δημοσιονομικής λιτότητας που άφησαν την οικονομία να συρρικνωθεί κατά 25%. Το ΔΝΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ήταν κακοσχεδιασμένο. Η εμμονή με την βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι παραγωγική. Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δίκιο που ζητάει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αν εγκαταλείψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά θα κυλήσει πίσω σε μια ολιγοπωλιακήοικονομική δομή» υποστήριξε.

Η διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για την Ελλάδα με την επιμήκυνση του χρέους, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την στήριξη από την ΕΚΤ ο κ. Νταλάρα επισήμανε: «Oι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες, όχι εξαιτίας κακής διοίκησης, αλλά γιατί η κεφαλαιακή τους βάση διαβρώθηκε από τους φόβους για την χώρα. Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηριχτούν».

Παράλληλα, ο κ. Νταλάρα κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην παίζουν με το ενδεχόμενο του Grexit.«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα προστατευμένη τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια» προειδοποίησε.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας

Η ψυχρή στάση του Σόιμπλε όταν είδε τον Βαρουφάκη – ΦΩΤΟ

Η έκφραση οργής του Σόιμπλε όταν ο Βαρουφάκης αναφέρθηκε στους “ναζί” – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ