ΔΝΤ: Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στο «συμφωνημένο πλαίσιο» για το ελληνικό χρέος, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΔΝΤ να ακούσει «ιδέες και προτάσεις» από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχουν προγραμματιστεί επαφές».

Ο Ράις τόνισε ότι «περιμένουμε να ακούσουμε από τις ελληνικές Αρχές τις ιδέες και προτάσεις της».

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να λάβει η νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Ράις επανέλαβε για «μια ακόμη φορά», όπως είπε, ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» για το χρέος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Στη συνέχεια, είπε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» και πως «δεν έχουν προγραμματιστεί», ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει από την τρόικα, επανέλαβε την «υποστήριξη και τη βοήθεια» που προσφέρει το Ταμείο, με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξει εκτενής συζήτηση.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, επανέλαβε ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση» με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτοντας ότι όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει για να φθάσει το χρέος κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, «για όσο η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος», όπως είπε.

Σε ερωτήσεις για πιθανές επιλογές και λύσεις του ζητήματος του χρέους, ο Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ για την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα, επανέλαβε ότι είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, όταν ο κ. Ράις ρωτήθηκε αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν ευσταθεί αυτό, σημειώνοντας ότι «πρώτα από όλα έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερευόντως, για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης».

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόσφατη επιστολή του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, στη εφημερίδα Financial Times, με την οποία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση 50% του ελληνικού χρέους και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και άρθρα.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση «Ταμείου Συγκράτησης Καταστροφής και Αρωγής», το οποίο θα στηρίξει τις τρεις πληγείσες αφρικανικές χώρες από τον Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, μέσω αυτού του Ταμείου θα δοθούν επιχορηγήσεις για ελάφρυνση του χρέους των τριών αυτών χωρών.

Η κα Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου για τη σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Τόμσεν στον Βαρουφάκη: Το πρόγραμμα δεν αλλάζει

Βαρουφάκης: Δεν συζητήσαμε την πιθανότητα κουρέματος του χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ