«Δώστε μας χώρο, χρόνο και ανάσες» – Η συνέντευξη Βαρουφάκη στην «Αγορά»

Στον ΟΜΗΡΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

«Ζητούμε χώρο και χρόνο από τους εταίρους μας για να υπάρξει μια νέα συμφωνία», επισημαίνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Αγορά», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο Πρόγραμμα, ούτε να κάνουμε αίτηση για επέκτασή του», τονίζει ο υπουργός, αποκαλύπτοντας και με ποιους τρόπους θα καλύψει η χώρα τις ανάγκες της στο μεσοδιάστημα. Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι θα υπάρξει συνάντησή του και με τον κ. Σόιμπλε, και επισημαίνει ότι οι ελληνικές προτάσεις για το χρέος θα κοστίσουν λιγότερο στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Επίσης, αποκαλύπτει ότι θα συνεχιστούν οι συμβάσεις με ιδιώτες επενδυτές. 

Μας μιλήσατε για μια συμφωνία- γέφυρα από το παλιό Πρόγραμμα σε μια νέα συμφωνία. Θα είναι συμφωνία- δάνειο; Και με ποιο χρονικό ορίζοντα;

Η κυβέρνησή μας εκλέχτηκε έχοντας ως βασική τοποθέτησή της ότι τα Προγράμματα που είχαμε έως τώρα είχαν μια κοινή λογική, που κατ’ εμάς- και για εμένα προσωπικά, που τόσα χρόνια τώρα ασκώ κριτική σε αυτά τα Προγράμματα και στη λογική τους- ουσιαστικά αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Συνεισφέρουν στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, διότι όταν έχεις ένα πρόβλημα αδυναμίας εξυπηρέτησης χρεών, το να παίρνεις νέα δάνεια υπό τον όρο ότι θα μειώσεις τα εισοδήματά σου, προφανώς χειροτερεύει το πρόβλημα. Οπότε, η απαίτηση ότι πρέπει να ζητήσουμε επέκταση του υπάρχοντος Προγράμματος έχει πολιτική σημασία για εμάς. 

Είναι σαν ουσιαστικά να αναιρούμε τον λόγο για τον οποίο εκλεχτήκαμε.

Αυτό που προτείναμε στον κ. Ντάισελμπλουμ και γι’ αυτό ήρθε να το συζητήσουμε -και τουλάχιστον τηλεφωνικά το αποδέχθηκε-, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια φρασεολογία η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. 

Δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο Πρόγραμμα, δεν υπάρχει θέμα να κάνουμε αίτηση επέκτασης του προηγούμενου Προγράμματος. 

Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επιδέξια στο να βρίσκει ευφημισμούς, φράσεις που να ικανοποιούν όλους. Αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μια «γέφυρα» μεταξύ του παλαιού Προγράμματος, το οποίο εμείς απορρίπτουμε, και της νέας συμφωνίας η οποία θα προκύψει μετά από τη συζήτησή μας, από τη διαπραγμάτευσή μας. 

Οπότε, αυτό που ουσιαστικά ζητούμε είναι ένας «δημοσιονομικός χώρος», κάποιες ανάσες. Στο πλαίσιο αυτού του χώρου και του χρόνου, να μπορούμε να συζητήσουμε και να διαβουλευθούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έρθουμε στη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει το ελληνικό πρόβλημα και θα καταστήσει την ελληνική κοινωνική οικονομία ξανά βιώσιμη. Ξεπεράσαμε, δηλαδή, αυτή τη σύγκρουση, αν θα κάνουμε επέκταση του Προγράμματος, αν θα σκίσουμε το προηγούμενο Πρόγραμμα, κ.λπ., είναι πολύ λελογισμένη και συγκαταβατική διαδικασία. 

Με ρωτήσατε εάν αυτό σημαίνει νέα δάνεια. Όχι, δεν σημαίνει νέα δάνεια. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης λύνεται με νέα δάνεια. 

Ζητούμε να υπάρξει μια άνεση χρόνου, η οποία θα δοθεί μέσα από ρευστότητα, που δίδεται έτσι κι αλλιώς στο πλαίσιο της διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος- ακόμη και το 2011 και το 2012 όταν δεν έρεαν οι δόσεις, μέσα από την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ-, έως ότου ολοκληρωθεί μια διαδικασία συμφωνίας. Πιστεύουμε ότι η δική μας συμφωνία, αυτή που θα επιτύχουμε τώρα, θα είναι και η οριστική. 

Δεν θα χρειάζεται να συνεχίσουμε μετά αυτό το γαϊτανάκι των συνεχών υστερήσεων, των συνεχών αστοχιών, των συνεχών αποτυχιών. Οπότε δεν θα ζητήσουμε νέο δανεισμό από τους εταίρους μας…

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ