Handelsblatt: Ο Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα

«Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα», είναι τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο σημειώνεται: «Πρώτα οι Έλληνες προκάλεσαν εντός της εβδομάδας πολλή φασαρία. Το Σαββατοκύριακο τα μηνύματα από την Αθήνα έγιναν πιο συμφιλιωτικά. Και τώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό. Και το Βερολίνο μάλλον ακολουθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα της Ελλάδας και «αυτό το τρίο να μην ξαναπάει στην Αθήνα». «Πρέπει τώρα να βρούμε γρήγορα μια εναλλακτική για αυτό», επισημαίνει η εφημερίδα ότι ειπώθηκε σε κύκλους της Κομισιόν. «Με αυτό ο Γιούνκερ συμφωνεί με ένα κεντρικό αίτημα του νέου έλληνα Πρωθυπουργού», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι και η γερμανική κυβέρνηση είναι κατ’ αρχήν πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια μεταρρύθμιση της τρόικας. «Θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε από τις επισκέψεις ελέγχου στην Αθήνα, οι οποίες εκλαμβάνονται από τους Έλληνες, ως εξευτελιστικές και αντ’ αυτών να τεθούν στην Ελλάδα πλέον μόνο πιο γενικοί οικονομικοπολιτικοί στόχοι», αναφέρει η εφημερίδα πως είναι η άποψη σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης. Μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, τονίζεται.

Ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την Handelsblatt, θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και σε ένα άλλο σημείο: Ο επικεφαλής της Κομισιόν δείχνει κατανόηση στο ότι ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, επισημαίνει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι ο κ. Γιούνκερ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

 

Διαβάστε επίσης

Οι δηλώσεις Σαπέν – Βαρουφάκη

Ομπάμα: ‘Οχι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ