3+1 λόγοι που η Γερμανία θέλει τη συνέχιση επιτήρησης της Ελλάδας

Του Σωτήρη Καψώχα

Οι πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ισχυρό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι πιέσεις του ΔΝΤ για παραμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό πρόγραμμα, οι προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015, είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα του ελληνικής οικονομίας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις εργασίες της Γερμανικής Βουλής κατά τη διαδικασία έγκρισης της δίμηνης παράτασης  του ελληνικού προγράμματος.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Η εισηγητική έκθεση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που συνόδευσε το ελληνικό αίτημα για παράταση και παροχή νέας γραμμής πίστωσης, έδωσε έμφαση στον «κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της περιοχής της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».

Δίχτυ ασφαλείας

Γι΄ αυτό στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η Κομισιόν εκτιμά πως ειδικά λόγω των συνεπειών πάνω σε όλη την ευρωζώνη που απορρέουν από τους υπαρκτούς κινδύνους για το ελληνικό τραπεζικό τομέα και τις αβεβαιότητες στις χρηματιστηριακές αγορές, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

Κατηγορηματική η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υιοθετώντας τη γνωστή σκληρή γραμμή Σόιμπλε έθεσε με σαφή κατηγορηματικό τρόπο το πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας προκειμένου να «απολαύσει» την προσφερόμενη προστασία, οριοθέτησε το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2015 που μπορεί να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ προσδιόρισε τη «χρονική διάρκεια παραμονής στην γραμμή προληπτικής στήριξης τουλάχιστον σε 12 μήνες, ξεκινώντας από την μέρα της απόφαση ΕSM». 

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ