Στο τραπέζι το σχέδιο Β για Ελλάδα από Βρυξέλλες και Αθήνα

Στο τραπέζι το σχέδιο Β για Ελλάδα από Βρυξέλλες και Αθήνα

Του Τάσου  Δασόπουλου

Το σχέδιο Β για την Ελλάδα έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να μην έχουμε συμφωνία με την τρόικα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση ετοίμασαν οι επιτελείς της Κομισιόν ως συνοδευτικό έγγραφο της ύλης που θα έχουν να συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο διέρρευσε χθες προσπαθεί να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα.

Παράταση 3 μηνών έως ένα χρόνο

Προτείνει μια παράταση από τρείς μήνες μέχρι και ένα χρόνο και τρείς μήνες (δηλαδή μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016) προσπαθώντας να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα.

Σενάριο έξι μηνών

Το ενδιάμεσο σενάριο των έξι μηνών που προωθεί το Βερολίνο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για δύο λόγους: Περικλείει όλες τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις και τελειώνει όταν η Ελλάδα θα εμφανίσει σύμφωνα με την τρόικα το δημοσιονομικό κενό.

Πιστωτική γραμμή

Στο μεταξύ η πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας μπορεί να παίξει το ρόλο του νέου δανείου συνοδευτικά και με την παράλληλη πιστωτική γραμμή του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή της πιστωτικής γραμμής θα αποτελέσει «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα στην προσπάθεια της να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές . Στην παρούσα φάση και με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 8% κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.

Συμφωνία με ΕΚΤ

Σε ότι αφορά την παροχή ρευστότητας των τραπεζών μετά την επικύρωση της παράτασης θα υπάρξει συμφωνία η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και η ζωή θα συνεχιστεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το 2010.

Παράταση ενός μήνα θέλει η Αθήνα

Από την άλλη πλευρά στην Αθήνα επιμένει στην παράταση του ενός μήνα αλλά παραδέχεται και την στασιμότητα – αν όχι αδιέξοδο – των συνομιλιών με την τρόικα με ευθύνη του ΔΝΤ που επιμένει να μην υποχωρεί από την θέση του για κλείσιμο από τώρα όλων των ανοιχτών θεμάτων.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το περιθώριο μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι για το κλείσιμο της συμφωνίας για την πολιτική συμφωνία για την πιστωτική γραμμή μπορεί να βρεί την Ελλάδα στην σημερινή της κατάσταση.

Επειγόντως πολιτική συμφωνία 

Η σημερινή απαντητική επιστολή του υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στην τρόικα δεν αναμένεται να αλλάξει σοβαρά το κλίμα με δεδομένη την επίμονη στάση του ΔΝΤ που συνεχίζει να τα θέλει όλα και τώρα..

Η Αθήνα θέλει επειγόντως μια πολιτική συμφωνία για την πιστωτική γραμμή πριν από το τέλος του χρόνου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες . Κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο αν δεν υπάρξει κάποιος που θα φέρει ξανά τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Ακραίο σενάριο

Στην κατεύθυνση αυτή ένα από τα ακραία -αλλά όχι απίθανα – σενάρια είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων μέχρι και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της πρόωρες εκλογές και την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με το επόμενη «τιμονιέρη» της Κυβέρνησης. Τούτο παρά το γεγονός της κατη

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ