Νέα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση-Ποιους αφορά

Νέα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση-Ποιους αφορά

Δώρα σε στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και δημοσίους υπαλλήλους, φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει αμέσως στη Βουλή η κυβέρνηση και το οποίο ξεκλειδώνει νωρίτερα την πόρτα της εξόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Με σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις ιδιαίτερα για τους ενστόλους όλων των Σωμάτων (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ., Λ.Σ., Σ.Ξ, Π.Α., Π.Ν.), αλλά και για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, αλλάζει εντελώς ο χάρτης των ορίων ηλικίας των ενστόλων που από 1-1-2015 θα έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (πραγματικά και πλασματικά) ή το 60ό έτος της ηλικίας τους, για να συνταξιοδοτηθούν.

Κερδισμένοι είναι, για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση όσοι στρατιωτικοί πρωτοασφαλίστηκαν από 1-1-1990 και εφεξής. Υπενθυμίζεται πως η θεμελίωση για τους ενστόλους γίνεται με τη συμπλήρωση 24,5 ετών πραγματικής ασφάλισης (στρατιωτική υπηρεσία, δηλαδή αμιγώς οι ημέρες θητείας στο στρατό, όπως και ενδεχόμενοι χρόνοι ασφάλισης σε άλλους φορείς).

Με τη νέα ρύθμιση μπορούν και όσοι θεμελιώνουν μετά την 1-1-2015 να συνταξιοδοτηθούν με επιβάρυνση 1,5 έτους παραμονής, όπως δηλαδή γινόταν με όσους θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014.

Για παράδειγμα, στρατιωτικός που συμπληρώνει το 2015 τα απαραίτητα 24,5 έτη ασφάλισης θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 32 έτη συνολικά (με την πλασματική 5ετία) χωρίς όριο ηλικίας. Ο εν λόγω στρατιωτικός χωρίς την αλλαγή θα μπορούσε να φύγει με συνολικά 40 έτη χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 του.

Επιπλέον, χορηγείται σε όλους τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας η δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματική 5ετία, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, αλλά με αντίτιμο (κάτι που μέχρι σήμερα μπορούσαν να κάνουν όσοι υπηρετούν σε αστυνομία, πυροσβεστική και από ένοπλες δυνάμεις όσοι έχουν παραμεθόριο, κ.ά.). Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ το μήνα.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Πηγή: Έθνος

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ