Τι απαντά ο Σταϊκούρας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τι απαντά ο Σταϊκούρας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων

 

Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπιζόμενος τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί.

«Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72- 100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1000- 1500. Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 -και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις 10- 16 δόσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Εφόσον δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, εάν δεν πληρωθούν, μπορούν να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση οφειλών».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι με την εικόνα που παρουσιάζει πλέον η ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά την πρωινή τροποποίησή της, καλύπτεται το 97% των οφειλετών. «Ο αριθμός των δικαιούχων και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης, δεν αλλάζουν. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται με την υπό συζήτηση τροπολογία, αφορά τον περιορισμό της ρύθμισης σε όσες οφειλές ήταν έως την 1η Οκτωβρίου, όχι μόνον βεβαιωμένες, αλλά και ληξιπρόθεσμες. Και αυτό γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους».

«Η παρέμβασή μας, συνεπώς, αποσκοπεί στο να δείξει πως οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται, και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται. Δεν είναι επιθυμητή η δημιουργία μιας νέας γενιάς οφειλετών» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ