Ελληνικό… παράρτημα στον «φορολογικό παράδεισο» του Λουξεμβούργου

Ελληνικό… παράρτημα στον «φορολογικό παράδεισο» του Λουξεμβούργου

Του Μιχάλη Ψύλλου

Εννιά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φέρονται να είναι μεταξύ των 343 πολυεθνικών εταιριών που εξοικονόμησαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους συνάπτοντας «μυστικές συμφωνίες» με το Λουξεμβούργο με στόχο την ελαχιστοποίηση της φορολογίας τους, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Οι συμφωνίες αυτές φέρονται να συνομολογήθηκαν το διάστημα μεταξύ 2002 και 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη.

Πρόκειται για το λεγόμενο «tax ruling», που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη ,γεγονός που στερεί πολλές χώρες από σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά που αποτελούνται από 28.000 σελίδες οι εταιρίες που εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι η Babcock & Brown, ο όμιλος EFG , η Weather Investments του Αιγύπτιου επιχειρηματία Ναγκιμπ Σαουίρης , o όμιλος Macquarie και η εταιρία Olayan Investments Company Establishment.

 

Τα ονόματα των υπολοίπων «ελληνικών» εταιριών δεν ανακοινώθηκαν ,αλλά –όπως τονίζεται στην έρευνα- θα δοθούν στη δημοσιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Συνολικά ,κάπου 400 σελίδες από τις 28.000, αναφέρονται στις «ελληνικές» επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υπόθεση “Luxembourg Leaks” ή “Luxleaks” –όπως έχει γίνει ήδη γνωστή.

Η Διεθνής Σύμβαση Ερευνητών Δημοσιογράφων που αποκάλυψε την υπόθεση εδρεύει στην Ουάσιγκτον και έχει μέλη 40 ομίλους ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Όπως αναφέρεται στο site της Ένωσης τα επίμαχα έγγραφα περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιδιωτικές φορολογικές αποφάσεις -γνωστές και ως «συμφωνίες»- που σύναψε το Λουξεμβούργο με τις εταιρείες που επιδιώκουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Τα αντίγραφα των συμφωνιών βρέθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους στην αλληλογραφία ανάμεσα στην εταιρία PricewaterhouseCoopers και τις αρχές του Λουξεμβούργου. Μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών που αναφέρονται είναι οι εταιρίες Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi και Ikea .

Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ήδη ότι είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου για τις φορολογικές του πρακτικές .«Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανταγωνιστικότητα Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Εάν η απόφαση είναι δυσμενής, θα υπάρξει αντίδραση.Σε αυτό χρησιμεύει το κοινοτικό δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διατελέσει σχεδόν επί 20 χρόνια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ο σημερινός πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου Ξαβιέ Μπετέλ υποστήριξε πάντως ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ