Χαρδούβελης: Ο Τσίπρας θα έρθει στη δική μας γραμμή

Χαρδούβελης: Ο Τσίπρας θα έρθει στη δική μας γραμμή

Εάν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο των πρόωρων εκλογών όλα θα αλλάξουν για την ελληνική οικονομία.

Αυτό είναι το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το οικονομικό επιτελείο στον απόηχο των συναντήσεων Σαμαρά και Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ετέθη ανοιχτά η διαφωνία των δυο αρχηγών για τις κάλπες και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πάρει μια καλή είδηση από τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους πριν από την Προεδρική εκλογή και να οροθετήσει με τους δανειστές το σχέδιο για την επόμενη μέρα – έστω και αν αυτό ακόμη δεν έχει πάρει τη μορφή μιας συγκεκριμένης συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Mega έβαλε στο τραπέζι τον αστερίσκο της πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές κάτι που όπως άφησε να εννοηθεί θα τινάξει στον αέρα και τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα του μνημονίου και τις συζητήσεις για το χρέος. Ο κ. Χαρδούβελης πάντως δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα – «τις επόμενες μέρες» είπε -ενώ εξέφρασε ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα πάρει τη ρύθμιση για το χρέος πριν από την Προεδρική εκλογή.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι πως ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στη γραμμή της κυβέρνησης μόλις πάρει και οστά η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη μορφή που θα έχει η στήριξη της Ελλάδας όταν εγκαταλείψει το μνημόνιο.

Δηλώνοντας ότι δεν είναι «παιδί από τα Βόρεια Προάστια» ο κ. Χαρδούβελης βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά θέματα… βάζει πλάτη στην κυβέρνηση αλλά για μια ακόμη φορά δεν δέχθηκε ότι έγιναν δραματικά λάθη με τον ΕΝΦΙΑ από τη στιγμή που για πρώτη φορά έγινε ένας τέτοιος σχεδιασμός για περισσότερους από έξι εκατομμύρια φορολογούμενους. «Φυσικά και υπερφορολογούνται οι Έλληνες» είπε ο κ. Χαρδούβελης σε μια αποστροφή που πόρρω απέχει από τα λεγόμενα του προκατόχου του Γιάννη Στουρνάρα.«Περνάς πάντα καλά με τον Γιάννη, πάντα χαμόγελο, ιστορίες και ανέκδοτα» είπε για τον προκάτοχό του τον οποίο συνάντησε για μεσημεριανό γεύμα με βασικό μενού τα τεστ αντοχής των τραπεζών.

Ο κ. Χαρδούβελης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή άλλων φορολογικών συντελεστών επαναλαμβάνοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όταν η ελληνική οικονομία πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης από το 3% έως το 4% και υποβάθμισε τα λάθη που έγιναν με την εξής φράση: “Περίμεναν το αλάθητο από το δημόσιο; Όπου υπήρξαν λάθη τα διορθώνουμε…”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ