Κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015 προαναγγέλλει ο Μαυραγάνης

Κατάργηση των τεκμηρίων από το 2015 προαναγγέλλει ο Μαυραγάνης

 

Αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2015, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, κατά τη διάρκεια στο 6ο Thessaloniki Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με τίτλο: «Επιτακτική Ανάγκη Εξορθολογισμού Φορολογίας για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Εδραίωση Εμπιστοσύνης Φορολογουμένων και Κράτους».

«Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούμε αλλαγές στο πλαίσιο των ποινικών διατάξεων για φορολογικές παραβάσεις. Χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και συμπλήρωσε:

«Αναγνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός μας για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών, με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης τη μεγαλύτερη συμμόρφωση, αλλά και τη μετάβαση στην εποχή της ανάπτυξης που δίνει αυτά τα περιθώρια», είπε ο κ. Μαυραγάνης και εξήγησε:

«Ειδικότερα στοχεύουμε στη:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός και στην εξέταση δυνατότητάς μετατροπής του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης, ,

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.

-Μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας σπουδαίας προσπάθειας που σηματοδοτήθηκε από θυσίες των πολιτών και δυσμενείς συνέπειες στα εισοδήματά τους».

«Μοναδικό εμπόδιο για να καθυστερήσει η όλη προσπάθεια είναι η πρόκληση αβεβαιότητας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει το δρόμο της ευθύνης ανακοινώνοντας ότι στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί και μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε το μήνυμα προς τους εταίρους και τις διεθνείς αγορές να είναι σαφές: “Η Ελλάδα πορεύεται σταθερά προς την έξοδο από το Μνημόνιο ενώ συγχρόνως δεν έχει κανένα κίνδυνο”. Το μήνυμα που στέλνεται από ορισμένους ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια με θέσεις ότι “δεν θα αναγνωριστεί καμία συμφωνία για το χρέος” θολώνει την εικόνα της χώρας μπροστά στην τελική μάχη».

«Απέναντι στη λογική “όλα για την εξουσία” , απέναντι στην επιλογή “υποσχέσεις σε όλους για όλα” οφείλουμε να αντιτάξουμε τη στάση της ευθύνης, της σοβαρότητας, της αποφασιστικότητας, της σταθερότητας. Η Ελλάδα στη Μεταμνημονιακή εποχή μπορεί να συνεχίσει στον πυρήνα της Ευρώπης στηρίζοντας πολιτικές με κέντρο τον άνθρωπο και χωρίς να παραγνωρίζει το διεθνές περιβάλλον», επεσήμανε.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ