«Πράσινο» για ανεξάρτητη θέρμανση-Τέλος τα κοινόχρηστα

«Πράσινο» για ανεξάρτητη θέρμανση-Τέλος τα κοινόχρηστα

Ελεύθεροι και με… υπουργική βούλα να εγκαθιστούν αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο, ακόμα κι όταν η γενική συνέλευση διαφωνεί, είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι οποίοι επιπλέον θα γλιτώνουν και τα κοινόχρηστα των κεντρικών θερμάνσεων.

Ωστόσο, θα πρέπει πριν προχωρήσουν στην ανεξαρτητοποίησή τους να θέσουν το θέμα στη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα συνδεθεί ολόκληρη η πολυκατοικία με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για την αυτονομία του κάθε ιδιοκτήτη, αφού καταργείται η υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία (50%+1).

Έτσι, το υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε δεκτή την πρόταση της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την οποία ζητούσε τη σύγκληση πρώτα της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου.

Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο αναρτήθηκε για λίγες μόνο ώρες στο opengov.gr από το ΥΠΕΚΑ και κατόπιν απεσύρθη από το υπουργείο το οποίο επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φ.α δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών. Έτσι θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ