Καρβούνης: Θα βγούμε στις αγορές με τη στήριξη των Βρυξελλών

Καρβούνης: Θα βγούμε στις αγορές με τη στήριξη των Βρυξελλών

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, το αν θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση αλλά και για την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ

«Ο κ. Κατάινεν διαπιστώνει τεράστια πρόοδο στην Ελλάδα και ότι έχουμε αλλάξει πορεία. Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια», δήλωσε αρχικά ο κ. Καρβούνης και συνέχισε:

«Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ομαλή και επιτυχημένη. Θα ήταν δραματικό να βγούμε στις αγορές και να έχουμε τα επιτόκια που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες. Γι αυτό το λόγο μας λένε ότι πρέπει να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν εποπτεία και μας μιλάνε για ένα δίχτυ ασφαλείας ούτως ώστε οι αγορές να ξέρουν ότι αν οι αγορές δεν μας δώσουν ένα σωστό επιτόκιο έχουμε ένα μαξιλάρι».

«Πορτογαλία και Ιρλανδία κατάφεραν μέσα από τα πλεονάσματα, να βάλουν στην άκρη ένα μαξιλάρι, ούτως ώστε βγαίνοντας στις αγορές, αν δεν ήταν πετυχημένη η έξοδος να το χρησιμοποιήσουν. Τελικά δεν το χρησιμοποίησαν. Για μας, πιθανό μαξιλάρι είναι η πρόσβαση σε μία πιστωτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να είναι το κομμάτι των δανείων που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει. Συνεπώς, επανερχόμενη η τρόικα στη χώρα μας τον Νοέμβριο θα κουβεντιάσει κυρίως για την επόμενη μέρα. Το συμφέρων των εταίρων μας, είναι κοινό με το δικό μας», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε περίοδο όπου ισχύει το μνημόνιο και που έχουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις ακόμα να κάνουμε. Αυστηρή επιτήρηση πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστεί. Η τρόικα θα φύγει από 1/1 επειδή δεν υπάρχει μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να προτείνει στους εταίρους της, το σχέδιο το Εθνικό της, για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις», είπε ακόμα ο κ. Καρβούνης.

«Αν υπάρχουν υποχρεώσεις από την Ελλάδα, θα πρέπει η Ελλάδα να τις ελέγχει. Το τι είδους επιτήρηση θα έχουμε θα κριθεί τον επόμενο μήνα, όπου θα γίνει ο απολογισμός των μεταρρυθμίσεων και θα κριθεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας στηρίξουν οι εταίροι μας», σημείωσε, ενώ για την έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα είπε:

«Ακούω τον Πρωθυπουργό να το ανακοινώνει και αυτός είναι ο υπεύθυνος για να γίνει η έξοδος του ΔΝΤ. Αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης τον επόμενο μήνα, με την Ευρώπη, να δούμε πως θα καλύψει η Ελλάδα το χρηματοδοτικό κενό, από τα χρήματα που θα της έδινε το ΔΝΤ».

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές: «Θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές με τη στήριξη των Βρυξ��λλών και με μια μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα είναι ένας παίκτης στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και όλοι την παρακολουθούν».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ