Έκαναν περιουσία με δανεικά

Έκαναν περιουσία με δανεικά

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Ισχυρό βέτο έθεσε η τρόικα στο ενδεχόμενο να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, αρκετοί επιχειρηματίες «μετέφεραν» δάνεια ύψους 10 -12 δισ. ευρώ – τα οποία έλαβαν οι επιχειρήσεις τους – σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδος. 

Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν στο οικονομικό επιτελείο ότι «δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι εν λόγω επιχειρηματίες στη ρύθμιση για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά και να επωφεληθούν με τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων των χρεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδειχθεί ότι «μετέτρεψαν μέρος του δανείου σε προσωπικές καταθέσεις, καθώς έχουν αποκρύψει με μαεστρία τα ίχνη του χρήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, τα συγκεκριμένα δάνεια θα ρυθμιστούν με άλλου τύπου ρύθμιση. Αναμένεται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να ρυθμιστούν με τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα και με ταυτόχρονη πίεση στον επιχειρηματία να βάλει λεφτά εάν επιθυμεί να παραμείνει έστω και με ένα ποσοστό στην επιχείρηση. 

Όσον αφορά τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι… πλούσιοι επιχειρηματίες με υπερχρεωμένες όμως επιχειρήσεις, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «τους εντοπίζει κανείς σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Από τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι τα σούπερ μάρκετ, την ακτοπλοΐα, το λιανεμπόριο, τις κατασκευές, τα μίντια κ.α.». Σημειωτέον ότι τα δάνεια η πλειονότητα των «στρατηγικά κακοπληρωτών» τα πήρε προ κρίσης, στις εποχές του γρήγορου, φθηνού και εύκολου δανεισμού. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ