ΒΙΝΤΕΟ-Ο Χαρδούβελης για τον ΕΝΦΙΑ: Εφαρμόσαμε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Χαρδούβελης για τον ΕΝΦΙΑ: Εφαρμόσαμε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή

«Η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής σε μια ιστορική συγκυρία, τη στιγμή που βαίνουμε προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Η τρέχουσα και τελευταία διαπραγμάτευση αποτελεί τον προθάλαμο της νέας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης,  μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η «σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με τις δραματικές στιγμές, που βίωσε η χώρα πριν από μερικά χρόνια», καθώς όπως τόνισε «η χώρα μας πλέον είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας».

Σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι πλέον η οικονομία όπως ήταν πριν λίγα χρόνια, πριν μερικούς μήνες. Είναι το πολιτικό κλίμα, η αβεβαιότητα και η αστάθεια που δεν αφήνουν τα πράγματα να προχωρήσουν».

«Η ψήφος εμπιστοσύνης εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα για τον τόπο. Αυτό χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα.  Η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να τοκίζει τα επιτεύγματα των πολιτών τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Και τα επιτεύγματα αυτά είναι πολλά», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Το επόμενο βήμα για την ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητάς, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι  εξαγωγές. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης της ανεργίας, δεδομένου ότι εκ νέου διόγκωση της κατανάλωσης με δανεισμό δεν μπορεί να υπάρξει και ούτε θέλουμε να υπάρξει», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους τους συμπολίτες μας, που πλήττονται από τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας.  Πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή.  Να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες στο νέο αναπτυξιακό περιβάλλον».

«Σχεδιάζουμε να αναδείξουμε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στις διεθνείς αγορές.   Υλοποιούμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στη χώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που είναι:

-η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος,

-η διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο,

-οι σταδιακές φοροαπαλλαγές,

-και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος με την ταυτόχρονη άρση της πιστωτικής ασφυξίας

 «Η ύφεση φτάνει πλέον στο τέλος της, καθώς μετά από 6 χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014.  Η ανατροπή αυτή δεν είναι μικρής σημασίας ή αυτονόητη, όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε άλλωστε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έγινε πραγματικότητα.  Το 2013 το ελληνικό κράτος πέτυχε  πρωτογενές πλεόνασμα που έφθανε το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, ένα χρόνο νωρίτερα από τον στόχο ενώ για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 1,5%.  Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια, αλλά για να μην το ξεχνάμε, το 2009 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα που έφθανε το 10,4% του ΑΕΠ», συνέχισε.

 Παράλληλα εκτίμησε ότι «η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αποκαθίσταται σε υγιέστερες βάσεις» και συμπλήρωσε ότι «το 2013 η Ελλάδα είχε θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.  Εξάγαμε  περισσότερα από όσα εισάγαμε για πρώτη φορά από το 1948». 

«Δεν μπορούμε πλέον να χρεώνουμε το κόστος σε επόμενες γενιές Ελλήνων με καταστροφικά αποτελέσματα», τόνισε.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι «εφαρμόσαμε για πρώτη φορά μια μεγάλη φορολογική αλλαγή, που αφορά κάθε μορφής δικαιώματα  επί ακίνητης περιουσίας. Τιτάνιο έργο σε μια δύσκολη περίοδο, που όλα τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μείωση στα εισοδήματά τους».

«Δώσαμε την απαραίτητη παράταση στην εφαρμογή, και με τα νέα εκκαθαριστικά φαίνονται ξεκάθαρα οι μειώσεις σε σχέση με το παλιό ΕΕΤΗΔΕ. Παράλληλα, συστάθηκε με απόφασή μου,  η Επιτροπή Αξιών Ακινήτων ώστε να προσαρμοστούν οι  αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές αξίες», συμπλήρωσε.

«Η επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο για την χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης.  Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, βελτίωση των οικονομικών δεικτών και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.  Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση.

Πολιτική υπευθυνότητα σημαίνει ότι η χώρα θα αποπληρώνει τους τόκους του χρέους προς τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους της ανελλιπώς. Μόνον έτσι θα είμαστε αξιόπιστοι και θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές και να ξανα-δανειζόμαστε.  Ας σημειώσουμε εδώ, ότι οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν από 7,8% το 2011, σε 3,3% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να μειωθούν κάτω από το 3,0% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2020», ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρώνοντας – ακόμη και με σημαντικό πολιτικό κόστος – μεταρρυθμίσεις που έκρινε αναγκαίες για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 Διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα όποτε έκρινε και κρίνει ότι το κόστος δεν ήταν ανάλογο του μελλοντικού οφέλους για την οικονομία. Έδειξε στους επίσημους δανειστές ότι μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της.

Αυτό είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα. Να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εθνικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων και να μπούμε σε μία νέα περίοδο σταδιακής βελτίωσης των δεδομένων για όλους μας» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους θεσμικούς πιστωτές και τους εταίρους μας. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα. 

Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, αλλά της εγρήγορσης.   Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών, αλλά η ώρα της ανάπτυξης του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.  Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και θα μειωθεί η ανεργία στην πατρίδα μας.

Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει και οι υπεύθυνες δυνάμεις είναι παρούσες και θα συνεχίσουν το έργο τους».

Η ιστορία δεν γράφεται από τους απόντες και τους “σχολιαστές” της πολιτικής ζωής που με περισσή άνεση μοιράζουν εύκολες λύσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι δίνουμε τον σωστό αγώνα, για όλους τους πολίτες,  που δε θέλουν να δουν τη χώρα να ξαναγυρίζει στο “κακό” της παρελθόν. Με όσα καταφέραμε και για όσα θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, δίνουμε προοπτική στον τόπο, στους συνανθρώπους μας και στις επόμενες γενιές», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

Διαβάστε επίσης:

ΦΩΤΟ-“Ξένοι” στα κυβερνητικά έδρανα

Ποιος βουλευτής ήρθε στη βουλή με σακίδιο;

ΒΙΝΤΕΟ-Λαφαζάνης: Ελάτε να συνεργαστούμε…

Βαρβιτσιώτης: Είμαστε ανοικτοί στην εθνική συνεννόηση για το χρέος

Κωνσταντινόπουλος: Δεν φοβόμαστε τις εκλογές

ΦΩΤΟ-Τι λέει ο Βούτσης στον Μητσοτάκη;

Αντιπαραθέσεις για τις καταγγελίες Δραγασάκη

ΒΙΝΤΕΟ-Κουίκ: Δε θα μας βρείτε πελάτες στα 180 κουκιά

Δούρου: Αν θέλουν να μιλήσουμε, ας έρθουν στο περιφερειακό συμβούλιο 

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ έριξε ο Ν.Σηφουνάκης

ΒΙΝΤΕΟ-Τροπολογία για μείωση των αντικειμενικών αξιών θα καταθέσει η Μπακογιάννη

Τι ευχήθηκε ο Πάντζας στον Βορίδη

ΒΙΝΤΕΟ-Συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης προτείνει ο Λυκούδης 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ