Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και υπουργών της κυβέρνησης υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.

 

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση έως το Σάββατο, ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ’ επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουλίου.

Αυτό επισήμανε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας.

 

Στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν έως τώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για έναν μηχανισμό περικοπής των δαπανών, οι οποίες υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να διευκρινισθεί εάν έχει καλυφθεί πλήρως, έστω και προς το παρόν, η δημοσιονομική «τρύπα» στο ταμείο.

 

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύει τόσο για τις κλινικές, όσο και για τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό για κάθε περίπτωση τρόπο. «Όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται και όποιος αρνηθεί περίθαλψη θα βγαίνει εκτός συστήματος του ΕΟΠΥΥ δια παντός», επισήμανε χαρακτηριστικά. Πάντως, πρόσθεσε ότι, αν και το μέτρο είναι αντικίνητρο για την υπέρβαση των δαπανών, δεν υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη του και η εφαρμογή του οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες.

 

Από την πλευρά του, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και πρόσθεσε ότι είναι θέμα διαχείρισης εάν θα συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο (σημειώνεται ότι βάσει του υπάρχοντος Μνημονίου θα έπρεπε η διάταξη να έχει ψηφισθεί έως το τέλος Ιουνίου). Παράλληλα, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να θέσουν στις προαπαιτούμενες δράσεις το νέο Επενδυτικό Ταμείο.

«Δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου» ανέφερε, εξερχόμενος από την συνάντηση, παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει από τώρα δέσμευση για το 2014. Δήλωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει μείωση στα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος κατά 10-15% και επισήμανε ότι η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας ισχύει και προχωρά κανονικά.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ