Le Quotidien: Η Ελλάδα βγάζει το κεφάλι από το νερό

Le Quotidien: Η Ελλάδα βγάζει το κεφάλι από το νερό

«Η Ελλάδα βγάζει το κεφάλι από το νερό» είναι ο τίτλος άρθρου της βελγικής εφημερίδας Le Quotidien.

Ο υπότιτλος του άρθρου είναι «Η χώρα προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 2,9% το 2015 και φορολογικές ελαφρύνσεις» και οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, η Ελλάδα ελπίζει να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης τελικά το 2015, προσβλέποντας σε μια ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ (2,9%).

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξακολουθεί να αναμένει μια μέτρια ανάκαμψη του 0,6% το 2014, επιβεβαιώνοντας την εξασθένηση της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία τρίμηνα» αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται: «Η βελτίωση αυτή, που επιβεβαιώνεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2015, κατά κύριο λόγο οφείλεται σε κάποια οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια».

Το άρθρο φιλοξενεί τη δήλωση -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- του αναπληρωτή υπουργού, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα μετατρέψει «αυτή την παρούσα σταθεροποίηση σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή».

Ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από τους ανώτερους εκπροσώπους της τρόικας των πιστωτών της χώρας, οι οποίοι διενεργούν, από την περασμένη εβδομάδα, τον τακτικό έλεγχο των ελληνικών οικονομικών στοιχείων, θα υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, πριν την συζήτησή του στην Ολομέλεια. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα (εκτός του βάρους του χρέους), 2,9% του ΑΕΠ, δηλ. 5,4 δισ ευρώ. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν πληγεί από την κρίση, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεσμευθεί από την κηδεμονία της τρόικας, μέχρι το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ανάπτυξη το 2015 θα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της “ιδιωτικής κατανάλωσης” μετά από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, που προβλέπει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ