Διπλό «σαμποτάζ»

Διπλό «σαμποτάζ»

Ενα τρίτο «μίνι» μνημόνιο, με αντάλλαγμα να ανοίξει μια ευθεία πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, πρότεινε ευθέως την περασμένη Τρίτη η τρόικα στην κυβέρνηση. 

Οι δανειστές ξεκαθάρισαν πως στις προθέσεις τους δεν είναι να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την Αθήνα πάρα μόνο η παραμονή της στο μνημόνιο για μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα δοκιμάζει τις αντοχές της στις αγορές έχοντας πίσω της ένα ευρωπαϊκό μαξιλάρι. 

Η εξασφάλιση της αδιάκοπης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρώπη θα αποτρέψει -κατά την τρόικα- κερδοσκοπικές επιθέσεις, αλλά και μια πιθανή νέα χρεοκοπία, αν οι αγορές τής κλείσουν την πόρτα. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realenews

                   

Οι Βρυξέλλες ζητούν εγγυήσεις

Το «ειδικό καθεστώς» επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα διαδεχθεί την τρόικα μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης πριν από το τέλος του χρόνου, η λύση για το χρέος και τα σενάρια αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα το 2015 κυριάρχησαν στο τετ α τετ Σαμαρά – Γιούνκερ την Παρασκευή. 

«Ολα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία, η συμφωνία θα είναι πακέτο για τρόικα, χρέος, ΔΝΤ», τόνισε στη Realnews αρμόδια πηγή που είναι σε γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. 

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η ευρωζώνη πρέπει να εγγυηθεί με ένα νέο πρόγραμμα, μετά τη λήξη του τρέχοντος, το αξιόχρεο της Ελλάδας, προκειμένου να τη συμπεριλάβει όπως και την Κύπρο στα μέτρα ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει για τη φθηνή ρευστότητα.

 

Η στρατηγική αυτή είναι σαφές ότι αυξάνει τον μοχλό πίεσης στην Ε.Ε. και περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης. Με ένα διαφορετικό τρόπο, Σαμαράς και Γιούνκερ θα πρέπει να περάσουν μέσα από τις συμπληγάδες του ΔΝΤ, που θέλει να φύγει από την Ευρώπη βάζοντας σκληρούς όρους για να μη χάσει τα λεφτά που δάνεισε, αλλά και της ΕΚΤ, που ακολουθεί τη δική της στρατηγική, πιέζοντας την Ε.Ε. να πάρει αποφάσεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κρισιμότητας των αποφάσεων που έρχονται, υπήρξε ένα τετ-α-τετ των δύο ανδρών, διάρκειας μίας ώρας στο Μαξίμου, το οποίο ζήτησε ο Γιούνκερ.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

                  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ