Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό

Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό

Την κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού από την 1.1.2016 προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, με θέμα: «Ο μελλοντικός ρόλος του ελέγχου – Αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σε πολυπλοκότερο περιβάλλον».

Όπως είπε ο υφυπουργός, από το 2016, θα ισχύουν οι νέοι κανόνες που τέθηκαν με την Οδηγία 2014/56 για τους ορκωτούς ελεγκτές και, επίσης, «από τη χρονιά αυτή και, συγκεκριμένα, για χρήσεις που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016, το φορολογικό πιστοποιητικό στη μορφή που είναι σήμερα δεν θα υπάρχει».

«Και οι δύο λόγοι που προανέφερα αποτελούν και τη μεγάλη πρόκληση για τους ορκωτούς ελεγκτές στη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Μαυραγάνης, εξηγώντας ότι μέσα στο 2015 το ΣΟΕΛ, σε συνεργασία με την ΕΛΤΕ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να προετοιμάσουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, ώστε ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων να περιλαμβάνει και έκφραση γνώμης για τη φορολογική κατάσταση της εταιρείας με βάση πάντα τη διεθνή πρακτική στον τομέα αυτό.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μαυραγάνης συμπλήρωσε ότι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης σε σχέση με την κατάργηση του Κώδικα Φορολογικών Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/34 για τις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων και την κωδικοποίηση των λογιστικών διατάξεων σε ενιαίο κείμενο, θα δώσει την ευκαιρία αφενός στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε ένα πιο απλοποιημένο περιβάλλον κανόνων και αφετέρου στους ελεγκτές και στους λογιστές να έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν σε ένα ενιαίο κείμενο που θα περιέχει τους κανόνες για τα λογιστικά αρχεία, τα παραστατικά συναλλαγών και τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

«Συνεπώς, ο ρόλος του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές στα επόμενα χρόνια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αναβαθμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα συμπεράσματα από τους ελέγχους θα είναι πολύτιμα για τις εποπτικές αρχές, τα υπουργεία, τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ