• Χαρδούβελης στην Handelsblatt: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

  12:05 μμ, Πέμπτη 18 Σεπ 2014 12:05 μμ, Πέμπτη 18 Σεπ 2014

  Χαρδούβελης στην Handelsblatt: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

  Χρονιά σταθεροποίησης της Ελλάδας χαρακτηρίζει το 2014 ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του προς την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

  «Δεν μπορώ να πω ότι ξεπεράσαμε τελείως την κρίση. Αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αναμένουμε ότι κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά μετά το 2008. Το 2014 είναι η χρονιά της σταθεροποίησης. Το 2015 μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,9 %», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίγκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

  Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, ο Γκίκας Χαρδούβελης απαντά ότι στις περισσότερες χώρες φορολογείται η ακίνητη περιουσία, ωστόσο «στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Γι’ αυτό και ο φόρος ξαφνιάζει. Αυτό που κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη», όπως παραδέχεται, «είναι ότι ο επιβάλλεται εν μέσω ύφεσης. Ακόμη κι αν κάποιος θέλει να αποχωριστεί τώρα το ακίνητό του, δύσκολα θα βρει αγοραστή».

  Αμελητέο το δημοσιονομικό κενό

  Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τις διαφορετικές εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το ακριβές ύψος του, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, «το οποίο αντιστοιχεί στο 0,5 % του ΑΕΠ. Δεν πρόκειται για αξιόλογο ποσό. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε αυτό το κενό».

  Παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ».

  Εκτιμώντας ότι τα επιτόκια δανεισμού θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, ο κ. Χαρδούβελης προαναγγέλλει την έκδοση 18μηνων αλλά και ενός 7ετούς ομολόγου.

  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το επίπεδο του χρέους στο 110 % μέχρι το 2020. «Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτοί μας δίνουν καλούς όρους. Τα επιτόκια είναι χαμηλά ενώ η χρονική διάρκεια μεγάλη».

  Ζητούμενο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους

  Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που θέλει να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση το φθινόπωρο με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο Γκίκας Χαρδούβελης, απαντά ότι «δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος θα δέχονταν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του. Αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και δεν είναι ρεαλιστικό». Ρεαλιστικό αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια. «Αυτό είναι πολιτικά υλοποιήσιμο και λογικό από οικονομική σκοπιά».

  Τέλος, ο Έλληνας υπουργός τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εντούτοις σε ορισμένα σημεία του, όπως επισημαίνει, απαιτείται μια πιο ευέλικτη ερμηνεία, για παράδειγμα, στο ερώτημα τι βαρύτητα έχουν οι επενδύσεις στον υπολογισμό του ελλείμματος. Ερωτηθείς εάν η Γαλλία θα έπρεπε να λάβει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα, δηλώνει:

  «Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα -και στη συνέχεια πολλοί τις μιμήθηκαν. Η Γαλλία θα πρέπει να έχει τη μεταχείριση που έχουν και οι υπόλοιποι, αυτό είναι δίκαιο».

  Πηγή: Handelsblatt, DW

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα