Πτωχευτικός νόμος και για τους μισθωτούς

Πτωχευτικός νόμος και για τους μισθωτούς

Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει την αναμόρφωση του πτωχευτικού νόμου για τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 99 και φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή μισθωτοί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα συνολικό πλέγμα προστασίας των νοικοκυριών που είναι σε αποδεδειγμένη αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, σε συνδυασμό με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι η δυνατότητα ένταξης στο πτωχευτικό δίκαιο και των φυσικών προσώπων ακόμη και αν αυτοί δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για την προστασία του καλόπιστου δανειολήπτη, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι ο πτωχευτικός νόμος (3588/2007) ισχύει σήμερα μόνο για εμπόρους, Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., και τα άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν την εμπορική ιδιότητα (π.χ. συνεταιρισμούς). Η διαφορά του πτωχευτικού νόμου για τις επιχειρήσεις είναι ότι στη ρύθμιση του χρέους μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι οφειλές προς τις τράπεζες ή τους ιδιώτες, αλλά και οφειλές προς το Δημόσιο, σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη για τα φυσικά πρόσωπα, που επιτρέπει την ένταξη μόνο των οφειλών προς τράπεζες και ιδιώτες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ