Χαρδούβελης: Σημαντικό να πάρει μια ανάσα ο κόσμος

Χαρδούβελης: Σημαντικό να πάρει μια ανάσα ο κόσμος

Την ικανοποίησή του για την συζήτηση που έγινε στο Eurogroup σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup ότι οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι διευκόλυναν την έλευση της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Εκτίμησε ότι η τρόικα θα φτάσει περί τις 25 Σεπτεμβρίου και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης που έγινε στο σημερινό άτυπο Eurogroup, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου.

Ο Γκ. Χαρδούβελης εξήγησε στη συνέχεια ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».

Σχολιάζοντας το μηνιαίο απολογισμό της ΕΚΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα και προβλέπει ένα σχετικά σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Όπως, δε, σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα στην Αθήνα.

Τέλος ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Τέλη Σεπτεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε το Εurogroup

«Οχι» Χαρδούβελη στον Ντράγκι για νέο μνημόνιο

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ