Ρεκόρ υποχώρησης του ευρώ από το 2013

Ρεκόρ υποχώρησης του ευρώ από το 2013

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,30 δολαρίου, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013, μετά τις αποφάσεις για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την έναρξη δύο προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η  ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως το 1,2996 δολάριο, ενώ στη συνέχεια ανατιμήθηκε ελαφρά και διαμορφώθηκε στο 1,3011 δολάριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ωστόσο ότι οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιό της δεν ήταν ομόφωνες. Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων (το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ μειώθηκε στο 0,05% από 0,15%) δεν ήταν ομόφωνη. Η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει από τον επόμενο μήνα τιτλοποιημένα δάνεια των τραπεζών και καλυμμένα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε.

Υπήρξε μία «άνετη πλειοψηφία» υπέρ της θέσπισης προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, είπε ο κ. Ντράγκι. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε, επίσης, τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση με τη μορφή ενός προγράμματος άμεσων αγορών στοιχείων ενεργητικού. «Η ποσοτική χαλάρωση συζητήθηκε. Μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν υπέρ του να κάνουμε περισσότερα από αυτά που παρουσιάσαμε και κάποια άλλα μέλη ήταν υπέρ του να κάνουμε λιγότερα. Έτσι, η πρότασή μας κινήθηκε στον μέσο δρόμο», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ