Χαρδούβελης: Συμφέρει την τρόικα να μην επιμείνει σε μέτρα λιτότητας

Χαρδούβελης: Συμφέρει την τρόικα να μην επιμείνει σε μέτρα λιτότητας

Οι δανειστές «έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στους New York Times.

Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του.

Την πεποίθηση πως η τρόικα δεν πρόκειται να επιμείνει σε νέα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times», λίγες ημέρες πριν τις προπαρασκευαστικές επαφές με την τριμερή στο Παρίσι και την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι δανειστές «έχουν κίνητρο να αφήσουν την [ελληνική] οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, στην πρώτη του συνέντευξη αφότου ανέλαβε τα ηνία του ΥΠΟΙΚ.

Τόνισε παράλληλα πως η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τυχόν «νέους, επαχθείς στόχους», υπενθυμίζοντας την αστοχία των δανειστών στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε τελικά η Ελλάδα.

«Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως είναι έτοιμος να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει τους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας μας.

Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, που θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στην επικείμενη αξιολόγηση, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των δανείων στήριξης. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», προσέθεσε.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ήδη «υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας πως η επόμενη φάση θα είναι να σταθεροποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση.

Εκτίμησε μάλιστα πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι πιο αποτελεσματική στο μέλλον, «ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο λαιμό μας», αλλά στο παρασκήνιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ