Ξεκίνησαν συναλλαγές με τα ελληνικά CDS

Ξεκίνησαν συναλλαγές με τα ελληνικά CDS

Ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές επί των ασφαλίστρων κινδύνου χρεoκοπίας της ελληνικής οικονομίας, γνωστά και ως CDS, για πρώτη φορά μετά το 2012. Οι επενδυτές έδιναν εδώ και αρκετό καιρό τιμές και αποδόσεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ωστόσο τούτο δεν συνεπάγεται ότι γίνονταν και αγοραπωλησίες των σύνθετων αυτών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό που πραγματοποιεί την εκκαθάριση των συναλλαγών αυτών, Depository Trust & Clearing Corp, οι πρώτες 74 συναλλαγές μετά το 2012, καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συναλλαγές αυτές καλύπτουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 123 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αμέσως προηγούμενες συναλλαγές είχαν εκκαθαριστεί τον Μάρτιο του 2012, λίγο πριν από το PSI, και αφορούσαν τίτλους αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επανεμφάνιση των ελληνικών CDS, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς σύμφωνα με δήλωση του Αθανάσιου Βαμβακίδη, στελέχους της Bank of America, στο Βloomberg. O ίδιος επισημαίνει ότι το εργαλείο των CDS, με το οποίο οι επενδυτές αντισταθμίζουν τον κίνδυνο των επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα, θα διευκολύνει την προσέλκυση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του CDS πενταετούς διάρκειας κυμαίνεται στις 449 μονάδες βάσης, δηλαδή 4,49%, ενώ της Πορτογαλίας βρίσκεται στις 178 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΕ-ΜΠΕ, στην κορύφωση της κρίσης το ελληνικό CDS είχε εκτιναχθεί στις 5.000 μονάδες βάσης, ήτοι 50%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ