Η “ηθική παρακμή” των Ευρωπαίων

Για “ηθική παρακμή” των Ευρωπαίων ηγετών λόγω της καθυστέρησης του ελληνικού PSI, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στις τράπεζες, κάνει λόγο ο επικεφαλής του “High Frequency Economics”, οικονομολόγος Carl Weinberg, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το η ηλεκτρονική σελίδα του CNBC.

Στην έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία, ο Weinberg δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. καθυστέρησαν εσκεμμένα την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, εις βάρος της οικονομίας της, προκειμένου να δώσει στις τράπεζες χρόνο να προετοιμαστούν.

“Γιατί δεν επιτρέψαν στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της πριν από δύο χρόνια, πριν η οικονομία της συρρικνωθεί κατά 15%, και πριν καταστεί αναγκαίο να επιβληθεί κούρεμα στους ιδιώτες πιστωτές, αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και η οικονομία, πριν παρανόμως εφαρμόσει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης και ενεργοποιηθούν τα CDS”, αναρωτιέται ο Weinberg, δίνοντας την απάντηση: “Θα ήταν άβολο για τις τράπεζες, αυτός είναι ο λόγος”.

Ο Weinberg πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ανάγκασαν την Ελλάδα να “περάσει” μέσα από αυστηρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να δώσει στις τράπεζες χρόνο να αντιμεπωπίσουν το χρέος.

Ο γνωστός οικονομολόγος, βασιζόμενος στην εμπειρία του ως εκπρόσωπος πιστωτών στις αναδιαρθρώσεις που έχουν λάβει χώρα στη Λατινική Αμερική, είπε στο CNBC.com ότι “εάν είχε διεξαχθεί σωστά, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ούτε δεν θα είχε ενεργοποιηθεί τα CDS, ούτε θα είχε οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της οικονομίας και την κυβέρνησή στη χώρα”.

Στην έκθεσή του, τέλος, ο Weinberg υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είχε περισσότερη ανάγκη από επενδύσεις παρά από “έξυπνο” αναδιάρθρωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ