• Μπλόκο σε ρύθμιση οφειλών

  7:27 πμ, Τετάρτη 16 Ιουλ 2014 7:27 πμ, Τετάρτη 16 Ιουλ 2014

  Μπλόκο σε ρύθμιση οφειλών

  Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

  Δύο κίτρινες κάρτες έβγαλε η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επόμενη καθοριστική συνάντηση των δύο πλευρών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

  Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση οφειλών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν αρχικά όχι στην πρόταση - λύση που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η δεύτερη αφορά το συνολικό προϋπολογισμό για την καταβολή «κοινωνικών μεταβιβάσεων» και, συγκεκριμένα, την καταβολή ΕΚΑΣ, καθώς εφέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να απαιτείται πρόσθετο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews, ο υπουργός Εργασίας θα κατέθετε στην τρόικα πρόταση για βελτίωση της υπάρχουσας ρύθμισης οφειλών, η οποία θα προέβλεπε την αναγνώριση όλων των οφειλών έως την ημερομηνία έναρξης της νέας ρύθμισης ως ληξιπρόθεσμες και την αποπληρωμή τους σε 72 δόσεις αντί 36 που ισχύει σήμερα με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», αλλά και την περαιτέρω αύξηση των δόσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από ένα ποσό χρέους και πάνω για μικρομεσαίους και οφειλέτες του ΟΑΕΕ, κυρίως.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο να τηρηθεί η ίδια ρύθμιση οφειλών για όλους, χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το μέγεθος του προβλήματος.

  Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μέχρι την έλευση της τρόικας τον Σεπτέμβριο, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις επαφές τους με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να πεισθούν για το προφίλ των οφειλετών και το ύψος των οφειλών, αλλά και την πορεία εισπραξημότητας των ληξιπρόθεσμων, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ευνοϊκότερες παρεμβάσεις.

  Στο κάδρο και το προνοιακά επιδόματα

  Η δεύτερη αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που τελικά θα λάβουν φέτος ΕΚΑΣ, οι οποίοι υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο αριθμό, λόγω του περιορισμού των εισοδημάτων τους, ένεκα οικονομικής κρίσης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το επίδομα λαμβάνουν συνολικά 195.897 δικαιούχοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Αναλυτικά, συνεχίζεται να καταβάλλεται και το 2014 σε 167.831 δικαιούχους, επαναχορηγείται σε 15.495 συνταξιούχους που είχε διακοπεί το 2013, ενώ δίνεται για πρώτη φορά σε 12.571 συνταξιούχους.

  Οι δανειστές, για το 2014, δέχθηκαν το επιπλέον ποσό να καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, όμως ξεκαθάρισαν ότι το 2015 πρέπει να περιοριστεί το κόστος, μέσω της αναδιάρθρωσης του πλαισίου χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων.

  Έναρξη της συζήτησης για το παραπάνω φλέγον ζήτημα θα γίνει σήμερα κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, προκειμένου να συζητηθεί η «μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση», όπως την χαρακτηρίζει η ηγεσία του υπουργείου.

  Στη συνάντηση θα τεθεί εκ των πραγμάτων η αναδιάρθρωση των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων, υπό το νέο πρίσμα του περιορισμού των παροχών.

  Βασική θέση των δανειστών είναι η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στο σύνολο των παροχών, ενώ στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και καθολικά, από τον Ιούλιο του 2015, η τρόικα επιμένει να μην καταβάλλεται σε δικαιούχους άλλων προνοιακών παροχών.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα